Kategorie

Bydło domowe - hodowla i użytkowanie

Wydawnictwo: PWN
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Piotr Guliński
  • Wydawca, rok wydania: PWN, 2017
  • Liczba stron : 544
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-01-19153-5
  • egz.
    83,90 zł

    Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania bydła, najliczniejszego i najważniejszego gatunku zwierząt gospodarskich użytkowanych przez człowieka.
    Zaproponowany przez autora podręcznika układ i dobór tematyki odpowiada występującym w praktyce problemom związanym z produkcją mleka. W podręczniku przedstawiono najnowsze informacje dotyczących osiągnięć naukowych z zakresu omawianej problematyki. Tekst uatrakcyjniają tabele, fotografie, wykresy, które w sposób istotny podnoszą atrakcyjność i przystępność omawianych kwestii.

    Podręcznik zawiera informacje na temat:               

    - pochodzenia i systematyki bydła

    - ras bydła, pokroju i jego

    - oceny kondycji krów mlecznych

    - użytkowania mlecznego i rozpłodowego

    - zasad i technologii pozyskiwania mleka od krów

    - zasad wychowu cieląt i jałowizny

    - wybranych elementów zachowania bydła

    - przyczyn i skutków obecności komórek somatycznych, ciał ketonowych i mocznika w mleku krów.

    Podręcznik jest skierowany do studentów kierunków rolniczych, tj. zootechniki, rolnictwa, weterynarii, bioinżynierii zwierząt, hodowli zwierząt, nauk o zwierzętach, behawiorystyki zwierząt, biologii stosowanej itp. Może pełnić funkcję poradnika dla hodowców bydła oraz pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, firm paszowych, Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, a także zakładów mleczarskich, szczególnie tych, które zajmują się skupem mleka oraz pełnią funkcje doradcze.

    W treści:

    Kierunki użytkowania i znaczenie gospodarcze bydła na świecie

    Produkcja mleka na świecie

    Produkcja mięsa wołowego na świecie

    Pochodzenie i systematyka bydła

    Rasy bydła

    Pokrój bydła i jego ocena

    Ocena kondycji krów mlecznych

    Użytkowanie mleczne

    Użytkowanie mięsne bydła

    Rozpłodowe użytkowanie bydła

    Zasady i technologie pozyskiwania mleka od krów

    Zasady wychowu cieląt i jałowizny

    Wybrane elementy zachowania bydła

    Mocznik w mleku krowy

    Stany zapalne wymion u krów i skutki ich występowania w stadach bydła mlecznego

    Ciała ketonowe – przyczyny i skutki ich obecności w mleku krów