Chów i hodowla trzody chlewnej

  • Wydawnictwo: SGGW
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: Martyna Batorska, Justyna Więcek
  • Wydawca, rok wydania: SGGW, 2015
  • Liczba stron : 122
  • Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7583-637-0

Książka dotyczy zagadnień związanych z chowem trzody chlewnej i hodowlą świń. Opisuje rasy, żywienie, organizację chlewni.

Spis treści
1. Typy użytkowe i rasy trzody chlewnej (A. Rekiel) ... 7
1.1. Typy użytkowe ... 7
1.2. Pochodzenie świń domowych ... 8
1.3. Rasy świń ... 9
1.3.1. Rasy zagraniczne ... 9
1.3.2. Rasy i linie ojcowskie ... 11
1.3.3. Rasy mateczne ... 12
1.3.4. Wymagania dla ras matecznych i ojcowskich ... 14
1.4. Świnie hybrydowe ... 16
 
2. Ocena użytkowości rozpłodowej loch (A. Rekiel) ... 17
 
3. Ocena wartości rzeźnej (J. Więcek) ... 24
3.1. Wydajność rzeźna i jej ocena ... 24
3.2. Budowa tuszy, cele i metody oceny ... 25
3.2.1. Ocena wartości rzeźnej na cele hodowlano-selekcyjne i naukowo-badawcze ... 26
3.2.2. Zasady skupu i oceny przemysłowo-handlowej trzody chlewnej w Polsce ... 29
 
4. Wyniki reprodukcji, wartość tuczna i rzeźna a ekonomiczna efektywność produkcji (A. Rekiel, M. Balcerak) ... 32
4.1. Wprowadzenie ... 32
4.2. Wpływ wyników rozrodu na efektywność chowu loch i prosiąt ... 33
4.3. Wpływ wyników produkcyjnych tuczników na ekonomiczną efektywność tuczu ... 38
 
5. Utrzymanie trzody chlewnej (M. Batorska) ... 41
5.1. Wprowadzenie ... 41
5.2. Wiadomości ogólne w zakresie organizacji pomieszczeń i utrzymania świń ... 41
5.3. Wymagania szczegółowe dla grup technologicznych trzody chlewnej ... 43
 
6. Organizacja dnia pracy na fermie o cyklu zamkniętym (J. Więcek) ... 48
6.1. Wprowadzenie ... 48
6.2. Sektor rozrodu ... 48
6.3. Sektor tuczu ... 49
 
7. Żywienie wybranych grup produkcyjnych świń, optymalizacja żywienia (A. Rekiel) ... 52
7.1. Żywienie loch ... 52
7.1.1. Charakterystyka żywienia loch w cyklu produkcyjnym ... 52
7.1.2. Dobór pasz dla loch ... 55
7.2. Żywienie tuczników z zastosowaniem różnych pasz ... 56
7.3. Optymalizacja żywienia świń ... 57
 
8. Planowanie produkcji na fermie trzody chlewnej (J. Więcek, M. Balcerak) ... 63
8.1. Organizacja stada trzody chlewnej – obrót stada ... 63
8.2. Plany pomieszczeniowy i paszowy ... 69
 
9. Ocena przyżyciowa świń (A. Rekiel) ... 72
9.1. Wprowadzenie ... 72
9.2. Ocena tempa wzrostu świń ... 73
9.3. Określenie procentowej zawartości mięsa w tuszy ... 74
9.4. Test oceny przyżyciowej wewnątrzfermowej knurków i loszek ... 76
9.5. Ocena pokroju ... 77
 
10. Przebieg selekcji w stadzie (M. Batorska) ... 80
10.1. Wprowadzenie ... 80
10.2. Schemat selekcji knurków remontowych ... 80
10.3. Schemat selekcji loszek remontowych ... 84
10.4. Metoda BLUP ... 84
 
11. Krzyżowanie towarowe świń (M. Batorska) ... 88
11.1. Wprowadzenie ... 88
11.2. Wartość genetyczna użytych w krzyżowaniu ras ... 89
11.3. Oczekiwane efekty heterozji ... 90
11.4. Oczekiwana efektywność różnych wariantów krzyżowania ... 91
 
12. Dokumentacja hodowlana (M. Batorska) ... 94
12.1. Wprowadzenie ... 94
12.2. Model strukturalny hodowli i zasady prowadzenia pracy hodowlanej ... 94
12.3. Zasady znakowania i nazewnictwa ... 95
12.4. Zasady wpisu do ksiąg i ich prowadzenie ... 97
12.5. Rodzaje dokumentów ... 99
12.6. Kontrola pochodzenia – badanie grup krwi ... 112
 
13. Urządzenia ultradźwiękowe w produkcji trzody chlewnej (A. Rekiel) ... 114
13.1. Wczesne diagnozowanie ciąży u loch ... 114
13.2. Przyżyciowa ocena zawartości mięsa w tuszy ... 115
13.3. Urządzenia do poubojowej oceny mięsności ... 116
 
14. Przetwarzanie informacji w hodowli świń (J. Więcek) ... 118
14.1. Wprowadzenie ... 118
14.2. Obsługa fermy ... 119
14.3. Dobór par do kojarzeń oraz kontrola inbredu ... 121

Piśmiennictwo ... 122