Chów ślimaków

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Grzegorz Sowiński, Rafał Wąsowski
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2014 dodruk
  • Liczba stron : 79
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 83-88343-40-8
  • egz.
  • 25,90 zł

Książka przedstawia zasady chowu ślimaków jadalnych. Zawiera wiadomości z zakresu , żywienia, pielęgnacji, profilaktyki chorób oraz wyposażenia pastwisk i pomieszczeń, a także ciekawe przepisy kulinarne.

Chów ślimaków. Pielęgnacja, żywienie, zarys chorób z profilaktyką oraz kulinaria

Książka jest pierwszym polskim opracowaniem przedstawiającym zasady chowu ślimaków jadalnych. Zawiera szczegółowe wiadomości z zakresu wymagań środowiskowych, żywienia, pielęgnacji, profilaktyki chorób oraz wyposażenia pastwisk i pomieszczeń, a także ciekawe przepisy kulinarne.

To wydawniczy hit! Od lat w Polsce zainteresowanie hodowlą ślimaków oraz ich przetwarzaniem nie słabnie. Publikacja Grzegorza Sowińskiego i Rafała Wąsowskiego jest odpowiedzią na to zapotrzebowanie. Autorzy podzielili pracę na dziewięć rozdziałów. Najpierw przedstawili podstawowe wiadomości na temat budowy i chowu ślimaków – w parku oraz w pomieszczeniach. Omówili także specyfikę chowu ślimaka winniczka. Dokonali przeglądu chorób dotykających te zwierzęta. Ostatni rozdział to opis obróbki wstępnej i parę przepisów, np. na pasztet ze ślimaków lub ślimaka zapiekanego na pieczarce.
Chów ślimaków – jak podają autorzy we wstępie – znany był już w czasach starożytnego Rzymu, gdzie ceniono je nie tylko za walory smakowe, ale także przypisywano im właściwości lecznicze oraz traktowano niemal jako afrodyzjak. Zawartość składników odżywczych w surowym mięsie ślimaków porównywalna jest z chudą cielęciną. O wysokiej wartości białka decyduje pełen zestaw aminokwasów egzogennych, a o tłuszczu – zawartość w nim aż 75% nienasyconych kwasów, co nadaje mięsu dietetyczne wartości odżywcze. Chów nie jest łatwy, ale informacje zawarte w publikacji pozwalają na podjęcie się tego zadania. Pracę opatrzono poglądowymi rysunkami, np. jak przygotować urządzenie do chowu ślimaków typu „ul”. W zamierzeniu autorów po książkę sięgną studenci kierunków zootechnicznego, weterynaryjnego, ale przede wszystkim zainteresowani chowem ślimaków.

Spis treści

WSTĘP 5

1. CHARAKTERYSTYKA ŚLIMAKÓW Z GATUNKU HELX ASPERSA I HELX POMATIA 7

2. PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ANATOMII I FIZJOLOGII 9

2.1. Muszla 9

2.2. Ciało 11

2.3. Aktywność sezonowa 14

3. CHÓW ŚLIMAKÓW 17

3.1. Rys historyczny 17

3.2. Wymagania środowiskowe 18

3.3. Pasze i żywienie 21

4. SYSTEMY CHOWU W PARKU 25

4.1. Chów w parku z porostem roślin wieloletnich 26

4.2. Chów w parku z porostem roślin  jednorocznych 28

4.3. Chów w urządzeniu typu „ul" 30

4.4. Założenie parku 32

5. TECHNOLOGIA CHOWU W PARKU 37

5.1. Wybór i zakup ślimaków do chowu 37

5.2. Rozród 38

5.3. Harmonogram dnia pracy w chowie ślimaków w parku 46

6. CHÓW W POMIESZCZENIACH 47

6.1. Pomieszczenia 47

6.2. Sprzęt i urządzenia techniczne używane w chowie i pielęgnacji 49

6.3. Technologia chowu ślimaków w pomieszczeniach 50

6.5. Planowanie obrotu stada ślimaków H. aspera 50

7. KILKA UWAG O CHOWIE ŚLIMAKA WINNICZKA 53

7.1. Jak zapoczątkować chów ślimaków 53

8. ZARYS CHORÓB I ICH PROFILAKTYKA 57

8.1. Metody badań i obserwacji stanu zdrowotnego 58

8.2. Choroby zakaźne 58

8.2.1. Zakażenie Pseudomonas aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej) i Aeromona-Shydrophila 59

8.3. Choroby grzybicze 60

8.3.1. Grzybica kropidlakowa (Aspergillus) 61

8.3.2. Grzybica pędzelkowa (Penicillium) 62

8.3.3. Grzybice wywołane przez rodzaj Fusarium 62

8.4. Choroby inwazyjne 63

8.4.1. Choroba roztoczowa (akaroza) 63

8.4.2. Inwazje postaci larwalnych przywar (Trematoda) 65

8.4.3. Inwazje postaci larwalnych tasiemców 66

8.4.4. Inwazje obleńców (Nematoda) 67

8.5. Drapieżniki i szkodniki 70

8.5.1. Inwazje owadów 70

8.5.2. Zwierzęta kręgowe 72

8.6. Choroby niezakaźne 73

8.6.1. Zatrucia 73

9. KULINARIA 75

9.1. Obróbka wstępna 75

9.2. Przepisy 76

PIŚMIENNICTWO 79