Nazwa Cena brutto

Dietetyka
25.90 PLN

Producent: FORMAT-AB

 

Tytuł

Dietetyka

Autor

Dariusz Włodarek

Wydawca

Format AB

Rok wydania

2005

Liczba stron

348

Wymiary

150 x 210 mm

Okładka

miękka

 

  

Chcesz kupić więcej egzemplarzy?

 

Rabaty do 15%!

 

Spis treści:

Rozdział I

Planowanie i organizacja żywienia dietetycznego

1.1. Zagadnienia sanitarno-higieniczne w żywieniu dietetycznym

1.2. Dobór surowców i technik przyrządzania potraw

1.2.1. Dobór surowców do przyrządzania potraw

1.2.2. Dobór technik przyrządzania potraw

1.3. Wody mineralne i ich znaczenie w żywieniu dietetycznym

1.4. Środki spożywcze specjalnego dietetycznego przeznaczenia

1.5. Zasady planowania diet leczniczych na podstawie dziennej racji pokarmowej człowieka zdrowego

1.6. zynności układu pokarmowego

Rozdział II

Klasyfikacja i charakterystyka diet

2.1. Klasyfikacja diet

2.2. Sposoby modyfikacji diet

2.3. Żywienie podstawowe

2.4. Dieta bogatoresztkowa

2.5. Dieta łatwo strawna

2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

2.7. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

2.8. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji

2.8.1. Dieta płynna

2.8.2. Dieta płynna wzmocniona

2.8.3. Dieta papkowata

2.8.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę

2.9. Dieta ubogoenergetyczna

2.10. Dieta bogatobiałkowa

2.11. Dieta niskobiałkowa

2.12. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych

2.13. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Rozdział III

Żywienie w chorobach wynikających z niedoboru wybranych

składników pokarmowych

3.1. Witaminy – ich znaczenie w żywieniu

3.1.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

3.1.1.1. Witamina A

3.1.1.2. Witamina D

3.1.1.3. Witamina E

3.1.1.4. Witamina K

3.1.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie

3.1.2.1. Witamina C

3.1.2.2. Witamina B1

3.1.2.3. Witamina B2

3.1.2.4. Witamina B6

3.1.2.5. Kwas foliowy (folacyna lub foliany)

3.1.2.6. Witamina B5 (kwas pantotenowy)

3.1.2.7. Witamina PP (niacyna)

3.1.2.8. Biotyna (witamina H)

3.1.2.9. Witamina B12

3.2. Składniki mineralne – ich znaczenie w żywieniu

3.2.1. Wapń

3.2.2. Fosfor

3.2.3. Magnez

3.2.4. Sód, potas, chlor

3.2.5. Żelazo

3.2.6. Cynk

3.2.7. Miedź

3.2.8. Mangan

3.2.9. Fluor

3.2.10. Molibden

3.2.11. Jod

3.2.12. Selen

3.2.13. Inne mikroelementy

3.3. Rola błonnika pokarmowego w żywieniu

Rozdział IV

Żywienie w alergiach pokarmowych

4.1. Nietolerancja pokarmowa

4.2. Alergia pokarmowa

4.3. Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe

4.4. Alergia krzyżowa

4.5. Profilaktyka i leczenie alergii pokarmowej

Rozdział V

Żywienie w zatruciach oraz chorobach przewodu pokarmowego

5.1. Zakażenia i zatrucia pokarmowe

5.1.1. Choroby przewodu pokarmowego wywołane zakażeniem bakteryjnym

5.1.1.1. Dur brzuszny i dury rzekome

5.1.1.2. Salmonellozy

5.1.1.3. Czerwonka bakteryjna

5.1.1.4. Zakażenie przewodu pokarmowego wywołane przez Escherichia coli

5.1.2. Zatrucia pokarmowe wywołane enterotoksynami bakteryjnymi

5.1.2.1. Zatrucie jadem kiełbasianym

5.1.2.2. Gronkowcowe zatrucia pokarmowe

5.1.3. Zatrucia grzybami

5.1.4. Zatrucia chemiczne

5.2. Żywienie w chorobach przełyku

5.2.1. Żywienie w chorobie refluksowej

5.2.2. Żywienie w przepuklinie rozworu przełykowego

5.2.3. Żywienie w zapaleniu przełyku

5.3. Żywienie w chorobach żołądka

5.3.1. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu żołądka

5.3.2. Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

5.4. Żywienie w chorobach jelita

5.4.1. Żywienie w biegunkach

5.4.2. Żywienie w zaparciach

5.5. Żywienie w chorobach trzustki

5.5.1. Żywienie w ostrym zapaleniu trzustki

5.5.2. Żywienie w przewlekłym zapaleniu trzustki

5.6. Żywienie w chorobach wątroby

5.7. Żywienie w kamicy pęcherzyka żółciowego

Rozdział VI

Żywienie w chorobach przemiany materii

6.1. Żywienie w cukrzycy

6.2. Żywienie w dnie moczanowej

6.3. Żywienie w otyłości

6.4. Żywienie osób wychudzonych

Rozdział VII

Żywienie w chorobach układu krążenia i krwiotwórczego

7.1. Żywienie w niewydolności krążenia

7.2. Żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy

7.2.1. Choroba niedokrwienna serca

7.2.2. Udar mózgu i jego profilaktyka

7.2.3. Postępowanie dietetyczne w miażdżycy

7.3. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym

7.4. Żywienie w chorobach układu krwiotwórczego

7.4.1. Żywienie w niedokrwistości z niedoboru żelaza

7.4.2. Żywienie w niedokrwistości z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego

Rozdział VIII

Żywienie w chorobach układu moczowego

8.1. Żywienie w przewlekłej niewydolności nerek w okresie leczenia zachowawczego

8.2. Żywienie w zespole nerczycowym

8.3. Żywienie w kamicy nerkowej

Rozdział IX

Żywienie dzieci chorych

9.1.Żywienie dzieci w chorobach przebiegających z gorączką

9.2. Żywienie dzieci w biegunkach

9.3. Żywienie w chorobie trzewnej

9.4. Żywienie dzieci otyłych

9.5. Żywienie w fenyloketonurii

Literatura uzupełniająca

 

tech_zyw


Dostępność: Wysyłka w 24 godziny