Mikrobiologia techniczna tom 1 Mikroorganizmy i środowiska ich występowania

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: PWN
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Zdzisława Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska
  • Wydawca, rok wydania: PWN, 2022, dodruk
  • Liczba stron : 354
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
  • ISBN: 9788301152215
  • egz.
  • 75,90 zł

Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych

Uniwersalny podręcznik, w którym skoncentrowano się na najważniejszych zagadnieniach i

Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.

Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.

Tom 2 omawia mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.

Spis treści

CZĘŚĆ I

Charakterystyka mikroorganizmów 1–146

1 Wirusy JACEK BARDOWSKI, MONIKA HEJNOWICZ, AGNIESZKA SZCZEPAŃSKA 1

2 Bakterie JADWIGA MONETA, ANNA PIĄTKIEWICZ   19

3 Drożdże ALINA KUNICKA, KATARZYNA RAJKOWSKA  43

4 Grzyby strzępkowe MAŁGORZATA PIOTROWSKA, ZOFIA ŻAKOWSKA   60

5 Wymagania pokarmowei hodowlemikroorganizmów TOMASZ GOŹDZIECKI,

HELENA STOBIŃSKA, ILONA MOTYL  84

6 Pomiar ilości mikroorganizmów ZDZISŁAWA LIBUDZISZ,

ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK, KRYSTYNA KOWAL   104

7 Identyfikacja mikroorganizmów ALINA Kunicka, HELENA Stobińska   128

CZĘŚĆ II

Mikroorganizmy a czynniki środowiskowe 147–170

1 Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów KRYSTYNA KOWAL 149

2 Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów KRYSTYNA KOWAL  163

CZĘŚĆ III

Mikroorganizmy w środowiskach naturalnych   171–248

1 Podstawy ekologii mikroorganizmów ZDZISŁAWA LIBUDZISZ   173

2 Mikroflora gleby MAŁGORZATA PIOTROWSKA, DANUTA KUSEWICZ   190

3 Mikrobiologia wód ELŻBIETA OŁTUSZAK-WALCZAK 205

4 Mikroorganizmy w powietrzu BEATA GUTAROWSKA   224

5 Mikroflora człowieka KATARZYNA ŚLIŻEWSKA, ELŻBIETA KLEWICKA, ILONA MOTYL   240

CZĘŚĆ IV

Laboratorium mikrobiologiczne   249–296

1 Organizacja laboratorium mikrobiologicznego • MAŁGORZATA PIOTROWSKA . 251

2 Mikroskopia • LESZEK KLIMEK, PIOTR WALCZAK, ILONA MOTYL   264

3 Bezpieczna praca z mikroorganizmami  ANNA KOZAJDA,

IRENA SZADKOWSKA-STAŃCZYK, KATARZYNA ZIELIŃSKA-JANKIEWICZ   283

CZĘŚĆ V

Ulepszanie i przechowywanie mikroorganizmów  295–338

1 Ulepszanie mikroorganizmów PIOTR WALCZAK, ALINA KUNICKA,

DOROTA KRĘGIEL, EWA DREWICZ   297

2 Przechowywanie mikroorganizmów  HELENA STOBIŃSKA   331

Literatura uzupełniająca  339

Skorowidz   343