Zarejestruj się | Moje konto   
  Pomoc  
  Kontakt  
 
 
Strona główna » Hodowla zwierząt » Trzoda chlewna » Dobrostan trzody chlewnej Wyszukiwanie zaawansowane
 
   
Wybierz kategorię 
   
 
 
Bonsai
 
 
Grzyby
 
 
Iglaki
 
 
Owady
 
 
Zboża
 
 
  

   
Promocje 
   
 
Testy przygotowujące do egzaminu zawodowego kucharz małej gastronomii

Testy przygotowujące do egzaminu zawodowego kucharz małej gastronomii
Cena brutto: 
8.00 PLN
Stara cena: 15.00

Podstawy rachunkowości

Podstawy rachunkowości
Cena brutto: 
9.00 PLN
Stara cena: 15.00

Podstawy przetwórstwa żywności cz. 3 podręcznik

Podstawy przetwórstwa żywności cz. 3 podręcznik
Cena brutto: 
7.00 PLN
Stara cena: 14.00

Doradztwo w nasiennictwie

Doradztwo w nasiennictwie
Cena brutto: 
29.00 PLN
Stara cena: 34.00

Skalniaki

Skalniaki
Cena brutto: 
27.90 PLN
Stara cena: 40.00

 
  
   
Informacje

Nasze konta:

72114020040000320239495364


50102055581111151500300071

W tytule przelewu prosimy
podać numer zamówienia.

 
   
 
 
ID Nazwa Cena brutto
4608 Dobrostan trzody chlewnej 28.90 PLN

Dostępność:Wysyłka w 24 godziny

Producent: PWRiL

Tytuł

Dobrostan trzody chlewnej

Autor

Stanisław Kondracki, Anna Rekiel, Krzysztof Górski

Wydawca

PWRiL

Rok wydania

2014

Liczba stron

141

Wymiary

145 x 200 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-09-01150-7

 

Współczesne świnie wymagają opieki człowieka i zapewnienia im optymalnych warunków środowiskowych, umożliwiających osiągnięcie tzw. dobrostanu. Współcześnie dobrostan zwierząt nabiera coraz większego znaczenia ze względów zarówno etycznych, jak i produkcyjnych. W szczególności dotyczy to świń, gatunku wyspecjalizowanego i dobrze przystosowanego do produkcji mięsa. Intensywna produkcja wieprzowiny oznacza konieczność osiągania dużych wydajności przy bardzo intensywnym żywieniu i stosowaniu wydajnych technologii chowu.

Zwierzęta często zmuszone są funkcjonować na granicy możliwości fizjologicznych, co utrudnia utrzymanie stanu dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego. Pojawiają się problemy z zapewnieniem dobrostanu. Jego brak odbija się negatywnie na wynikach produkcyjnych. Chore, osłabione lub zestresowane zwierzęta reagują obniżeniem wydajności. Złe traktowanie świń, podyktowane wyłącznie zamiarem osiągania celów produkcyjnych budzi zastrzeżenia natury etycznej, gdyż są to żywe zwierzęta, które czują, cierpią, przeżywają. Eskalacja intensyfikacji produkcji wieprzowiny nasila procesy pogarszania się dobrostanu świń i budzi sprzeciw wielu środowisk. Stąd też problematyka dobrostanu, a w szczególności dobrostanu świń, zyskuje na aktualności. Jest ona przedmiotem nie tylko rozważań etycznych, badań naukowych i zaleceń technologicznych, ale stała się również obiektem uregulowań prawnych.

Spis treści

Znaczenie dobrostanu w chowie świń 7

Pojęcie dobrostanu 9

Zabezpieczenia prawne dobrostanu trzody chlewnej 10

Dobrostan w ustawodawstwie światowym i unijnym 10

Dobrostan w ustawodawstwie polskim 12

Poziom dobrostanu i metody jego określania 14

Znaczenie dobrostanu dla zdrowia świń 18

Czynniki warunkujące dobrostan świń 23

6.1. System utrzymania a dobrostan świń 24

Wpływ intensywnych systemów utrzymania na poziom dobrostanu świń 25

Możliwości poprawy dobrostanu. Organizacja produkcji zgodnej z naturą gatunku 29

6.2.Działanie stresu - znaczenie eliminacji czynników stresowych dla dobrostanu świń 38

Stres i jego rodzaje. Wskaźniki stresu 38

Stres a produkcyjność świń 40

Stres a dobrostan. Behawioralne implikacje dobrostanu zwierząt 43

6.2.4. Eliminacja czynników stresogennych 44

6.3. Wpływ warunków transportu i obrotu przedubojowego na dobrostan świń 47

Postępowanie ze zwierzętami przed transportem 48

Metody załadunku i wyładunku świń 49

Transport. Przystosowanie się zwierząt do nowego otoczenia 50

6.4. Działania hodowlane i ich wpływ na zmiany wrażliwości świń na czynniki obniżające poziom dobrostanu 53

Doskonalenie ras, zmiany pokrojowo-konstytucyjne 53

Dobór ras do produkcji intensywnej i ekstensywnej 54

Zabiegi zootechniczne 55

7. Mikroklimat pomieszczeń i jego znaczenie dla dobrostanu świń 59

7.1. Warunki termiczno-wilgotnościowe 61

Temperatura otoczenia 61

Wilgotność powietrza 65

7.2. Rola systemów ogrzewania i wentylacji w optymalizacji warunków termiczno-wilgotnościowych chlewni 67

Bilans cieplny budynku. Systemy ogrzewania chlewni 68

Wentylacja chlewni i jej znaczenie dla dobrostanu świń 71

Znaczenie intensywności ruchu powietrza w chlewni 77

Zaburzenia termoregulacji organizmu a dobrostan świń 78

Zanieczyszczenia powietrza chlewni i ich wpływ na dobrostan świń 83

Wpływ oświetlenia na poziom dobrostanu świń 87

Znaczenie hałasu dla dobrostanu świń 90

Dobrostan a produkcyjność trzody chlewnej 91

Działania podejmowane w celu zapewnienia dobrostanu świń 94

10. Znaczenie zachowania naturalnego behawioru dla dobrostanu świń 98

10.1.Hierarchia stada a dobrostan świń 99

10.1.1.  Wpływ człowieka na układ hierarchiczny w grupie i dobrostan świń 102

10.2. Zapobieganie agresji poprzez realizację potrzeb behawioralnych 105

10.3. Potrzeba realizacji instynktu macierzyńskiego i budowy gniazda    111

10.4. Znaczenie wybiegów i kąpieli błotnych 113

Rola człowieka w zapewnianiu dobrostanu świń 116

Dobrostan świń w świetle wymogów zasady wzajemnej zgodności 120

Powierzchnia kojców 120

Żywienie i pojenie 123

Postępowanie z lochami prośnymi i prosiętami oraz ze zwierzętami chorymi. Wykonywanie zabiegów na świniach 123

Kwalifikacje osób obsługujących zwierzęta oraz nadzór i kontrola 125

Warunki środowiskowe w chlewni 125

Zapobieganie agresji 126

Podsumowanie 127

Wykaz ważniejszych haseł – definicje 129

Wykaz wykorzystanych aktów prawnych 139

Piśmiennictwo 141



Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    

 
  
 
Wartość:
0
 PLN
Liczba produktów:  0
Przechowalnia
Liczba produktów:  0
   
Nowości 
   

 
Atlas cytologii psów i kotów. Wybrane przypadki kliniczne

Atlas cytologii psów i kotów. Wybrane przypadki kliniczne
Cena brutto: 
66.00 PLN

Chomiki żywienie pielęgnacja zdrowie

Chomiki żywienie pielęgnacja zdrowie
Cena brutto: 
22.50 PLN

Turystyka Wybrane zagadnienia

Turystyka Wybrane zagadnienia
Cena brutto: 
46.90 PLN

Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia świń

Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia świń
Cena brutto: 
34.90 PLN

Ziołowe spa Poradnik urody

Ziołowe spa Poradnik urody
Cena brutto: 
27.90 PLN

Myszoskoczki żywienie pielęgnacja zdrowie

Myszoskoczki żywienie pielęgnacja zdrowie
Cena brutto: 
22.50 PLN

Chirurgia małych zwierząt Tom 1

Chirurgia małych zwierząt Tom 1
Cena brutto: 
195.00 PLN

Rynek pracy na obszarach wiejskich Mazowsza perspektywa gender

Rynek pracy na obszarach wiejskich Mazowsza perspektywa gender
Cena brutto: 
30.00 PLN

Współczesne koncepcje zarządzania w sektorze drzewnym

Współczesne koncepcje zarządzania w sektorze drzewnym
Cena brutto: 
20.00 PLN

Zalecenia ochrony roślin na lata 2014/15 Część 1 wykaz środków ochrony roślin

Zalecenia ochrony roślin na lata 2014/15 Część 1 wykaz środków ochrony roślin
Cena brutto: 
28.90 PLN

Sekretny język koni

Sekretny język koni
Cena brutto: 
32.90 PLN

Zalecenia ochrony roślin na lata 2014/15 Część 2 rośliny rolnicze

Zalecenia ochrony roślin na lata 2014/15 Część 2 rośliny rolnicze
Cena brutto: 
41.90 PLN

 
  


   
Informacje

Serwis używa cookies Korzystając z AGROSWIAT wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką ciasteczek dostępną w naszym regulaminie.

 

Kontakt:

tel. 512 223 991

fax. 22 434 60 68

info@agroswiat.pl

 

Oferta podręczników


 



Firmy ogrodnicze, uslugi ogrodnicze, ogrody

Ranking najpopularniejszych firm z branży ogrodniczej. Ogrody, oczka wodne, stawy, projektowanie ogrodów, ogrody zimowe, architekci, pielęgnacja ogrodów, aranżacja wnętrz zielenią. Usługi ogrodnicze. Spis firm ogrodniczych



 
   
 

 |  Strona główna  |  Promocje  |  Nowości  |  O firmie  |  Regulamin  |  Aktualny stan koszyka  |  Pomoc  | 
oprogramowanie
sklepy internetowe
Sklepy internetowe