Zarejestruj się | Moje konto   
  Pomoc  
  Kontakt  
 
 
Strona główna » Hodowla zwierząt » Trzoda chlewna » Dobrostan trzody chlewnej Wyszukiwanie zaawansowane
 
   
Wybierz kategorię 
   
 
 
Bonsai
 
 
Grzyby
 
 
Iglaki
 
 
Owady
 
 
Zboża
 
 
  

   
Promocje 
   
 
Rośliny cenne, rzadkie, poszukiwane

Rośliny cenne, rzadkie, poszukiwane
Cena brutto: 
29.90 PLN
Stara cena: 42.00

Polski katalog odmian ziemniaka 2007

Polski katalog odmian ziemniaka 2007
Cena brutto: 
19.90 PLN
Stara cena: 63.00

Ekonomia i prawo w turystyce Poradnik metodyczny

Ekonomia i prawo w turystyce Poradnik metodyczny
Cena brutto: 
9.90 PLN

Testy przygotowujące do egzaminu zawodowego kucharz małej gastronomii

Testy przygotowujące do egzaminu zawodowego kucharz małej gastronomii
Cena brutto: 
8.00 PLN
Stara cena: 15.00

Oczka wodne w ogrodach i na balkonach

Oczka wodne w ogrodach i na balkonach
Cena brutto: 
9.90 PLN

 
  
   
Informacje

Nasze konta:

72114020040000320239495364


50102055581111151500300071

W tytule przelewu prosimy
podać numer zamówienia.

 
   
 
 
ID Nazwa Cena brutto
4608 Dobrostan trzody chlewnej 28.90 PLN

Dostępność:Wysyłka w 24 godziny

Producent: PWRiL

Tytuł

Dobrostan trzody chlewnej

Autor

Stanisław Kondracki, Anna Rekiel, Krzysztof Górski

Wydawca

PWRiL

Rok wydania

2014

Liczba stron

141

Wymiary

145 x 200 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-09-01150-7

 

Współczesne świnie wymagają opieki człowieka i zapewnienia im optymalnych warunków środowiskowych, umożliwiających osiągnięcie tzw. dobrostanu. Współcześnie dobrostan zwierząt nabiera coraz większego znaczenia ze względów zarówno etycznych, jak i produkcyjnych. W szczególności dotyczy to świń, gatunku wyspecjalizowanego i dobrze przystosowanego do produkcji mięsa. Intensywna produkcja wieprzowiny oznacza konieczność osiągania dużych wydajności przy bardzo intensywnym żywieniu i stosowaniu wydajnych technologii chowu.

Zwierzęta często zmuszone są funkcjonować na granicy możliwości fizjologicznych, co utrudnia utrzymanie stanu dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego. Pojawiają się problemy z zapewnieniem dobrostanu. Jego brak odbija się negatywnie na wynikach produkcyjnych. Chore, osłabione lub zestresowane zwierzęta reagują obniżeniem wydajności. Złe traktowanie świń, podyktowane wyłącznie zamiarem osiągania celów produkcyjnych budzi zastrzeżenia natury etycznej, gdyż są to żywe zwierzęta, które czują, cierpią, przeżywają. Eskalacja intensyfikacji produkcji wieprzowiny nasila procesy pogarszania się dobrostanu świń i budzi sprzeciw wielu środowisk. Stąd też problematyka dobrostanu, a w szczególności dobrostanu świń, zyskuje na aktualności. Jest ona przedmiotem nie tylko rozważań etycznych, badań naukowych i zaleceń technologicznych, ale stała się również obiektem uregulowań prawnych.

Spis treści

Znaczenie dobrostanu w chowie świń 7

Pojęcie dobrostanu 9

Zabezpieczenia prawne dobrostanu trzody chlewnej 10

Dobrostan w ustawodawstwie światowym i unijnym 10

Dobrostan w ustawodawstwie polskim 12

Poziom dobrostanu i metody jego określania 14

Znaczenie dobrostanu dla zdrowia świń 18

Czynniki warunkujące dobrostan świń 23

6.1. System utrzymania a dobrostan świń 24

Wpływ intensywnych systemów utrzymania na poziom dobrostanu świń 25

Możliwości poprawy dobrostanu. Organizacja produkcji zgodnej z naturą gatunku 29

6.2.Działanie stresu - znaczenie eliminacji czynników stresowych dla dobrostanu świń 38

Stres i jego rodzaje. Wskaźniki stresu 38

Stres a produkcyjność świń 40

Stres a dobrostan. Behawioralne implikacje dobrostanu zwierząt 43

6.2.4. Eliminacja czynników stresogennych 44

6.3. Wpływ warunków transportu i obrotu przedubojowego na dobrostan świń 47

Postępowanie ze zwierzętami przed transportem 48

Metody załadunku i wyładunku świń 49

Transport. Przystosowanie się zwierząt do nowego otoczenia 50

6.4. Działania hodowlane i ich wpływ na zmiany wrażliwości świń na czynniki obniżające poziom dobrostanu 53

Doskonalenie ras, zmiany pokrojowo-konstytucyjne 53

Dobór ras do produkcji intensywnej i ekstensywnej 54

Zabiegi zootechniczne 55

7. Mikroklimat pomieszczeń i jego znaczenie dla dobrostanu świń 59

7.1. Warunki termiczno-wilgotnościowe 61

Temperatura otoczenia 61

Wilgotność powietrza 65

7.2. Rola systemów ogrzewania i wentylacji w optymalizacji warunków termiczno-wilgotnościowych chlewni 67

Bilans cieplny budynku. Systemy ogrzewania chlewni 68

Wentylacja chlewni i jej znaczenie dla dobrostanu świń 71

Znaczenie intensywności ruchu powietrza w chlewni 77

Zaburzenia termoregulacji organizmu a dobrostan świń 78

Zanieczyszczenia powietrza chlewni i ich wpływ na dobrostan świń 83

Wpływ oświetlenia na poziom dobrostanu świń 87

Znaczenie hałasu dla dobrostanu świń 90

Dobrostan a produkcyjność trzody chlewnej 91

Działania podejmowane w celu zapewnienia dobrostanu świń 94

10. Znaczenie zachowania naturalnego behawioru dla dobrostanu świń 98

10.1.Hierarchia stada a dobrostan świń 99

10.1.1.  Wpływ człowieka na układ hierarchiczny w grupie i dobrostan świń 102

10.2. Zapobieganie agresji poprzez realizację potrzeb behawioralnych 105

10.3. Potrzeba realizacji instynktu macierzyńskiego i budowy gniazda    111

10.4. Znaczenie wybiegów i kąpieli błotnych 113

Rola człowieka w zapewnianiu dobrostanu świń 116

Dobrostan świń w świetle wymogów zasady wzajemnej zgodności 120

Powierzchnia kojców 120

Żywienie i pojenie 123

Postępowanie z lochami prośnymi i prosiętami oraz ze zwierzętami chorymi. Wykonywanie zabiegów na świniach 123

Kwalifikacje osób obsługujących zwierzęta oraz nadzór i kontrola 125

Warunki środowiskowe w chlewni 125

Zapobieganie agresji 126

Podsumowanie 127

Wykaz ważniejszych haseł – definicje 129

Wykaz wykorzystanych aktów prawnych 139

Piśmiennictwo 141



Poleć produkt znajomemu · Oceń produkt    

 
  
 
Wartość:
0
 PLN
Liczba produktów:  0
Przechowalnia
Liczba produktów:  0
   
Nowości 
   

 
Wychowanie szczeniąt dla bystrzaków

Wychowanie szczeniąt dla bystrzaków
Cena brutto: 
37.90 PLN

Elektryczność w budynkach Vademecum

Elektryczność w budynkach Vademecum
Cena brutto: 
77.00 PLN

Trawy i trawniki

Trawy i trawniki
Cena brutto: 
14.90 PLN

Poradnik sygnalizatora ochrony buraka

Poradnik sygnalizatora ochrony buraka
Cena brutto: 
24.90 PLN

Rośliny chronione w Polsce

Rośliny chronione w Polsce
Cena brutto: 
12.00 PLN

Jak zabić własną krowę, czyli najczęstsze błędy w hodowli bydła

Jak zabić własną krowę, czyli najczęstsze błędy w hodowli bydła
Cena brutto: 
12.90 PLN

Marketing usług hotelarskich t.1 Kwalifikacja T.11 Podręcznik

Marketing usług hotelarskich t.1 Kwalifikacja T.11 Podręcznik
Cena brutto: 
31.50 PLN

Kocia magia

Kocia magia
Cena brutto: 
31.30 PLN

Zalecenia ochrony roślin na lata 2014/15 Część 3 warzywa, sady

Zalecenia ochrony roślin na lata 2014/15 Część 3 warzywa, sady
Cena brutto: 
32.90 PLN

Zbiór zadań  przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację T.12 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Zbiór zadań przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację T.12 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Cena brutto: 
23.90 PLN

Drewno i architektura

Drewno i architektura
Cena brutto: 
79.90 PLN

Testy i zadania praktyczne Egzamin zawodowy Technik żywienia i usług gastronomicznych T.6

Testy i zadania praktyczne Egzamin zawodowy Technik żywienia i usług gastronomicznych T.6
Cena brutto: 
31.90 PLN

 
  


   
Informacje

Serwis używa cookies Korzystając z AGROSWIAT wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką ciasteczek dostępną w naszym regulaminie.

 

Kontakt:

tel. 512 223 991

fax. 22 434 60 68

info@agroswiat.pl

 

Oferta podręczników


 



Firmy ogrodnicze, uslugi ogrodnicze, ogrody

Ranking najpopularniejszych firm z branży ogrodniczej. Ogrody, oczka wodne, stawy, projektowanie ogrodów, ogrody zimowe, architekci, pielęgnacja ogrodów, aranżacja wnętrz zielenią. Usługi ogrodnicze. Spis firm ogrodniczych



 
   
 

 |  Strona główna  |  Promocje  |  Nowości  |  O firmie  |  Regulamin  |  Aktualny stan koszyka  |  Pomoc  | 
oprogramowanie
sklepy internetowe
Sklepy internetowe