ŚWIĘTA JUŻ TUŻ TUŻ...

Kategorie

Program Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014

Wydawnictwo: Hortpress
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Instytut Ogrodnictwa Oddział Warzywnictwa w Skierniewicach
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2014
  • Liczba stron : 307
  • Oprawa i wymiary: miękka, 205 x 295 mm
  • ISBN: 978-83-61574-34-7
  • egz.
    14,00 zł
    Zespół specjalistów Instytutu Ogrodnictwa, Oddział Warzywnictwa w Skierniewicach, od wielu lat przygotowuje i doskonali Program Ochrony Roślin Warzywnych. Na podstawie własnych badań, doniesień najnowszej, fachowej literatury światowej oraz zgodnie z treścią etykiet stosowania środków ochrony roślin przygotował dla Państwa zaktualizowane i autorskie zalecenia do zwalczania chorób, szkodników i chwastów. Prezentowane, najnowsze wydanie zawiera opis i zalecenia kilku nowych, ważnych gospodarczo chorób i szkodników, które pojawiły się w ostatnich latach w Polsce, a ponadto nowe, barwne fotografie objawów najgroźniejszych chorób i szkodników pojawiających się na wybranych gatunkach roślin warzywnych.

    W Programie omówiono zagadnienia z zakresu ochrony warzyw: stosowanie fungicydów, zoocydów oraz żywych organizmów w programach ochrony, nawozy i inne substancje stosowane w ochronie przed chorobami i szkodnikami, środki zwiększające przyczepność, regulatory wzrostu, progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw, szczegółowe programy ochrony warzyw uprawianych w polu i pod osłonami, programy ochrony przed chwastami, herbicydy i adiuwanty – terminy i dawki.

    W ochronie roślin uprawianych zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, ważną rolę obok metod konwencjonalnych, pełnią metody integrowanej ochrony. Przypominamy naszym czytelnikom, że od 1 stycznia 2014 roku obowiązuje w Polsce integrowana ochrona roślin. Jedną z jej zasad jest stosowanie syntetycznych środków chemicznych przemiennie lub współrzędnie ze środkami biologicznymi, środkami pochodzenia naturalnego (roślinnego) oraz induktorami odporności w postaci różnych nawozów dolistnych i innych substancji bezpiecznych dla ludzi i środowiska. Środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania muszą spełniać ściśle określone i wysokie kryteria bezpieczeństwa, głównie ze względu na propagowane zalecenia do spożywania warzyw jako produktów wpływających na zdrowie i właściwe odżywianie się człowieka. W związku z tym, w prezentowanych wytycznych uwzględniamy określone wymogi Unii Europejskiej dotyczące ochrony roślin, a w szczególności zasady integrowanej ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami.

     

    Spis treści

    Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014 7

    Nowe przepisy wspólnotowe dotyczące obowiązku wdrożenia integrowanej ochrony roślin i zasad stosowania środków ochrony roślin 10

    CHOROBY  15

    Wykaz fungicydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych 16

    Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami 52

    Bób 52 Brokuł 52 Burak ćwikłowy 54 Cebula 56 Chrzan 60 Czosnek  61 Fasola 62 Groch 64 Kalafior i kalarepa 65  Kapustne 67 Kapusta pekińska 72 Koper 74 Marchew 75 Ogórek 80 Papryka 82 Pietruszka 84 Pomidor 86 Por 92 Rabarbar 92 Rzodkiewka i rzodkiew 93 Sałata 93 Seler korzeniowy i naciowy 95 Skorzonera 96 Szparag 96 Szpinak 97 Szczypiorek 97 Ziemniak 98

    Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami  101 Kapusta 101 Oberżyna 102 Ogórek 103Papryka 105 Pomidor 108Rzodkiewka 115Sałata 116

    Integrowany program ochrony warzywnych uprawianych pod osłonami przed chorobami  118 Ogórek 118Papryka 119 Pomidor 120

    Toksyczność fungicydów dla organizmów żywych  124

    SZKODNIKI 127

    Wykaz zoocydów stosowanych w ochronie roślin warzywnych  128

    Progi ekonomicznego zagrożenia dla ważniejszych szkodników warzyw  147

    Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed szkodnikami  152

    Bób 152 Brokuł  153 Burak ćwikłowy 154 Cebula 156 Chrzan 161 Czosnek 163 Fasola  163 Groch 165 Kalafior167 Kapustne 169 Kapusta brukselska 173 Kapusta pekińska 173 Koper 175 Kukurydza cukrowa 176 Marchew i pietruszka 177 Ogórek 180 Papryka 182 Pietruszka 184 Pomidor 185 Por 186 Rabarbar 188 Rzodkiewka i rzodkiew 189 Sałata 190 Seler 191 Skorzonera 192 Szparag 192 Szpinak 193 Ziemniak 194 Szkodniki wielożerne 196

    Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami  198

    Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 198

    Oberżyna 199 Ogórek 202Papryka 205 Pomidor 208 Rzodkiewka 212 Sałata 212

    Integrowany program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed szkodnikami 215

    Przed siewem lub sadzeniem roślin - zalecenia ogólne 215

    Oberżyna 216 Ogórek 219 Papryka 222 Pomidor 224 Sałata 227

    Żywe organizmy przeznaczone do zwalczania szkodników warzyw uprawianych pod osłonami  229

    Toksyczność insektycydów dla organizmów żywych 235  

    CHWASTY 237

    Komentarz do Programu Ochrony Roślin Warzywnych – ochrona przed chwastami 238

    Wykaz herbicydów i adiuwantów (środki wspomagające) stosowanych w ochronie roślin warzywnych  239

    Terminy i dawki stosowania herbicydów  250

    Zwalczanie perzu i innych chwastów w okresie poprzedzającym uprawę roślin  250

    Zwalczanie perzu w zespole upraw pożniwnych 252

    Bób 252 Brokuł 253 Burak ćwikłowy 253 Cebula z siewu  255 Cebula z dymki  261 Chrzan 261 Cykoria sałatowa 261 Czosnek sadzony jesienią 262 Czosnek sadzony wiosną 263 Dynia i cukinia z siewu i rozsady 263 Fasola 264 Groch 265 Kalafior z rozsady 267 Kapusta głowiasta (biała, czerwona), włoska i brukselska z rozsady 267 Kapusta pekińska 270 Koper ogrodowy 270 Kukurydza cukrowa 270 Marchew 272 Ogórek 276 Papryka 277 Pasternak 277 Pietruszka  277 Pomidor z rozsady 279 Por z siewu 281 Por z rozsady 282 Rabarbar 282 Rzepa i brukiew 283 Sałata z siewu 283 Sałata z rozsady 283 Seler 284 Skorzonera 285 Soczewica 285 Szparag 285 Szpinak 286 Ziemniak 286

    Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów występujących w uprawie warzyw 290

    Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po wschodach warzyw 295

    Toksyczność herbicydów dla organizmów żywych  296

    INNE 301

    Regulatory wzrostu stosowane w uprawie warzyw  302

    Środki zwiększające przyczepność środków ochrony roślin 303

    Nawozy i inne substancje stosowane w ochronie warzyw przed chorobami i szkodnikami 304

    Tytuł

    Program Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014

    Wydawca

    Hortpress

    Rok wydania

    2014

    Autorzy

    Instytut Ogrodnictwa Oddział Warzywnictwa w Skierniewicach

    Liczba stron

    307

    Wymiary

    205 x 295 mm 

    Okładka

    miękka

    ISBN

    978-83-61574-34-7