Agrotechnika jęczmienia jarego na cele piwowarskie

  • Wydawnictwo: IUNG
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Kazimierz Noworolnik
  • Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2010
  • Liczba stron : 38
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7562-049-8
  • egz.
  • 10,90 zł

Zalecenia odnośnie czynników sied­liskowych agrotechnicznych wpływających na wielkość plonu i jakość browarną ziarna jęczmienia jarego.

W niniejszej instrukcji zawarto zalecenia odnośnie wszystkich czynników sied­liskowych i agrotechnicznych wpływających na wielkość plonu i jakość browarną ziarna jęczmienia jarego. Technologia jego uprawy na cele browarne różni się od uprawy na cele pastewne. Pożądaną cechą ziarna pastewnego jest wysoka zawar­tość białka, odwrotnie jak w przypadku ziarna browarnego, które z kolei powinno charakteryzować się wysoką celnością i wyrównaniem (nieistotną cechą dla j akości pastewnej). Obie wymienione technologie uprawy jęczmienia różnią się doborem odmian i zalecanym poziomem nawożenia azotem. Ponadto uprawa jęczmienia bro­warnego wymaga większej konsekwencji przy stosowaniu optymalnej gęstości sie­wu, pełnej ochrony roślin, odpowiedniego zbioru i przechowywania ziarna.

Spis treści

WSTĘP 3

WARUNKI SIEDLISKOWE 5

AGROTECHNIKA 7

Uprawa roli 7

Nawożenie 8

Siew 13
Prowadzenie łanu 18
Ochrona łanu 18
Zbiór 34

Cechy wartości browarnej 34

LITERATURA 37

Tytuł

Agrotechnika jęczmienia jarego na cele piwowarskie

Autor

Kazimierz Noworolnik

Wydawca

Instytut Uprawy  Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy

Rok wydania

2010

Liczba stron

38

Wymiary

165 x 235 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-7562-049-8