Bitwa o pietruszkę i nie tylko

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Zysk i s-ka
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Witold Czuksanow
  • Wydawca, rok wydania: Zysk i S-ka, 2014
  • Liczba stron : 488
  • Oprawa i wymiary: twarda, 165 x 225 mm
  • ISBN: 978-83-7785-488-4
  • egz.
  • 40,90 zł

Książka do czytania, oglądania i smakowania! Uprawiaj warzywa, ciesz się plonami i zdrowiem, przygotuj pyszne potrawy według przepisów autora

Tytuły książek bywają dwuznaczne, często posiadają drugie dno. W tej książce żadnej pułapki nie będzie. To poradnik samodzielnej uprawy różnych warzyw oraz zbiór prostych przepisów kulinarnych. Zamiast codziennie odwiedzać pobliski warzywniak, radzę zajrzeć, poczytać, a następnie przetestować tak zdobytą wiedzę we własnym ogródku czy choćby uprawiając zieleninę w skrzynce na balkonie lub niewielkiej doniczce na parapecie. Łatwo wtedy dostrzec różnicę między smakiem warzyw pochodzących z bliżej nieznanej plantacji a samodzielnie wyhodowaną pietruszką (i nie tylko!) - może mniej urodziwą, ale jednak pyszną, aromatyczną, zdrową. Pachnie i smakuje ona również zwycięstwem w bitwie z codziennym brakiem czasu, zabieganiem, nerwami, czyli tym, co najbardziej dziś wszystkim doskwiera. Warto spróbować, by w nagrodę czerpać radość i dobre samopoczucie oraz witaminy pełnymi pęczkami!

Witold Czuksanow

Książka do czytania, oglądania i smakowania!

- Uprawiaj warzywa

- Ciesz się plonami i zdrowiem

- Przygotuj pyszne potrawy według przepisów autora

Warzywa najlepiej smakują jesienią. Babie Lato, słońce delikatnie przygrzewa, a Wy siedzicie na brze­gu rabaty z marchewką, ciesząc się widokiem tego, co urosło i czeka na zbiór. Wdychane głęboko zapach późnego lata doprawiony aromatem natki pietruszki i myślicie: „Warto było walczyć!". Nie tylko z różnymi przeciwnościami, które czyhają na delikatne warzy­wa, alei z brakiem czasu. Nie oszukujmy się, uprawa warzyw na własne potrzeby wymaga i czasu, i starań. W takiej chwili jednak się o tym nie myśli. Jesteście najszczęśliwszymi ludźmi na Ziemi, bo wiecie, że ta swojska pietruszka, której aromat unosi się nad warzywnikiem, i marchewka, którą z wielkim smakiem chrupiecie, są mimo wszystko łatwe do zdobycia i warte zachodu. Urastają do symboli prostego żyda, za którym tak wielu tęskni! Aż się prosi, by sięgnąć ręką po kolejną jarzynę i zjeść ją ze smakiem. Pew­nego dnia, tak właśnie siedząc, pomyślałem, że napiszę książkę o roślinach podstawowych, które są powszechnie obecne w naszym codziennym życiu, ale też i coraz bardziej odległe. Powiększa się bowiem grono osób, które nigdy nie miały okazji zbierania nie tylko tytułowej, własnoręcznie wyhodowanej pietruszki, ale i całej pozostałej włoszczyzny, spro­wadzonej do Polski przez bardzo mądrą królową. A swojskie warzywa smakują bez porównania lepiej niż sklepowe. Własna warzywna grządka ma być więc źró­dłem ciekawych przeżyć smakowych i zapachowych, a przy okazji stanowić odskocznię od codziennej krzątaniny. Bywa też doskonałym lekiem na nerwy, a nawet, tak jak w moim wypadku, miejscem owocnej pracy umysłowej. Nigdzie indziej bowiem nie jestem w stanie się skupić i myśleć tak twórczo, jak bijąc się o to, by chwasty nie zarosły pietruszki. A jeśli kiedyś zdecydujecie się zorganizować imprezę, na którą zechcecie zaprosić znajomych, to lokalizacja przy jarzynowych grządkach będzie wyjątkowym miejscem spotkania. Związanym tematycznie i kojarzonym z posiłkiem, a poza tym... warzywa są naprawdę ładne. Wiele z nich nie ustępuje roślinom uznawa­nym za gatunki ozdobne. Mogę nawet bez przesady napisać, że jarzynową imprezą zaimponujcie najbliższym, bo w wyniku swoistego cywilizacyjnego wyalienowania własnoręczna uprawa warzyw jest coraz częściej postrzegana jako cudotwórstwo. Jest wreszcie najważniejszy powód, by stanąć do bitwy: jadanie warzyw jest zdrowe. Spieszę zatem z orężem ekologicznych porad, forteli, sposobów i środków, które przydadzą się w bitwie o pietruszkę. Życząc zdrowia i wielu niezapomnianych wrażeń z pracy na grządkach, zapraszam do lektury.

Spis treści

Wstęp, czyli rozmyślania podczas chrupania marchewki 7
Część 1 Zanim założysz jarzynową rabatę 9

A. O czym każdy zjadacz warzyw wiedzieć powinien 11

B. Przygotowanie artyleryjskie, czyli huzia na chwasty! 14

C. Rzecz o zasilaniu, czyli kto smaruje, ten jedzie 18

D. Góra czarnego złota 22

E. Instrukcja obsługi kompostownika 28

F. Sprzymierzeńcy w zasięgu ręki 32

G. Warzywa uczą pokory i dyscypliny 38
H. Warzywa, truskawki i zioła, czyli w czym może pomóc płodozmian 42
I. Poplony i przedplony, czyli ile mamy zbiorów w jednym sezonie 47

J. Płodozmian biodynamiczny 51
K. Warzywa mają swoje sympatie 54

L. Warzywa i Księżyc 62

M. Marchewka na cały rok, czyli ile miejsca dla warzyw 64

N. Czarna masa, czyli jaką glebę mam w ogródku 70

Część 2 Świeże warzywa na każdą porę roku 73
Zielenina dla niecierpliwych: rzecz o zdrowych nowalijkach własnego chowu 74

Część 3 Pojedynki indywidualne, czyli wademekum uprawy poszczególnych warzyw 97

A. Warzywa korzeniowe: podziemne bogactwo smaku, witamin i minerałów 99 pasternak 102, marchew 107, pietruszka 114, burak 121, seler 129, skorzonera i salsefia 137, cykoria 145
B. Warzywa liściowe: krótka droga do sukcesu 151 sałata 155, rukola 163, szpinak 171
C. Warzywa kapustne. Polskie specjały na Waszych stołach 177 kapusta głowiasta 181, kapista chińska i pekińska 194, kalafior i brokuł 201, kalarepa 209,jarmuż 215

D. Warzywa strączkowe - ulubieńcy jaroszów i wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść 223 groch 227, bób 235, fasola 241
E. Warzywa cebulowe - samo zdrowie 253 cebula 253, por 265, czosnek 273, szczypiorek 281
F. Rzepa i jej bliscy 285 rzodkiew i rzodkiewka 287, rzepa 297

G. Pomidorowa z ziemniakami i papryką 303 pomidor 307, papryka 319, ziemniak 331, bakłażan 345, miechunka 353

H. Ogórek i spółka, czyli warzywa dyniowate 357 dynia i cukinia 359, ogórek 369, melon i arbuz 381

I. Warzywa różne 389 szparagi 391, rabarbar 401, kukurydza 409, karczochy i kardy 417, słonecznik 425, topinambur 433, koperek 439, koper włoski 443, trawa cytrynowa 449, okra 451, balsamka 453, kiwano 455, fistaszki 457

J. Na grzyby 459

Część 4 Rabata z warzywami ozdobą ogrodu - inspiracje dla amatorów świeżej włoszczyzny 469

Zakończenie 483

Dziękuję 485