Cebula Zbiór, dosuszanie, przechowywanie

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Hortpress
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Franciszek Adamicki
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2007
  • Liczba stron : 106
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-89211-68-2
  • egz.
  • 12,00 zł
Książka pomocna przy uprawie cebuli. Opisuje przygotowanie plantacji, nawożenie i nawadnianie, termin zbioru, dosuszanie cebuli, sposoby przechowywania, odmiany cebuli.
W Polsce obecnie przechowuje się ok. 300 tys. ton cebuli, w tym zaledwie 60-80 tys. ton w chłodniach i 100 tys. ton w typowych przechowalniach. Pozostała ilość jest składowana w pomieszczeniach najczęściej niezapewniających optymalnych warunków, co prowadzi do dużych strat oraz obniżenia jakości, a szczególnie przydatności na eksport. Obecnie są jednakowe wymagania eksportowe wobec cebuli przeznaczonej na rynki zachodnie i wschodnie.

SPIS TREŚCI

Wstęp

Przygotowanie plantacji do zbioru

Opryskiwanie hydrazydem kwasu maleinowego

Opryskiwanie fungicydami 

Nawożenie i nawadnianie  

Termin zbioru cebuli

Sposób zbioru cebuli

Zbiór dwufazowy 

Zbiór jednofazowy

Dosuszanie cebuli

Dosuszanie w polu

Dosuszanie pod wiatą

Dosuszanie w tunelu foliowym

Dosuszanie w pomieszczeniach gospodarczych

Dosuszanie w przechowalni

Schładzanie cebuli

Warunki przechowywania cebuli

Temperatura

Wilgotność względna powietrza

Skład gazowy atmosfery

Cyrkulacja i wymiana powietrza

Składowanie cebuli z innymi warzywami

Higiena przechowywania

Sposoby przechowywania cebuli

Przechowywanie cebuli w skrzynkach w przechowalni

Przechowywanie cebuli luzem w adaptowanych budynkach 

Przechowywanie cebuli w specjalistycznych przechowalniach

Przechowywanie cebuli w chłodni

Przechowywanie cebuli w kontrolowanej atmosferze

Wymagania technologiczne wobec przechowalni cebuli

Lokalizacja przechowalni

Typy przechowalni i wielkość komór

Konstrukcja budynku przechowalni i chłodni

Izolacja termiczna i paroszczelna

System wentylacyjny

System sterowniczy

Urządzenia chłodnicze

Wymagania jakościowe i przygotowanie cebuli do sprzedaży

Wymagania jakościowe

Przygotowanie cebuli do sprzedaży

Składowanie cebuli w opakowaniach

Transport cebuli przeznaczonej na rynek wewnętrzny i eksport

Odmiany cebuli przeznaczone do długiego przechowywania

Straty podczas dosuszania i przechowywania cebuli

Zaburzenia we wzroście, rozwoju i w czasie przechowywania cebuli

Choroby przechowalnicze cebuli

Literatura

Tytuł

Cebula. Zbiór, dosuszanie, przechowywanie

Autor

Franciszek Adamicki

Wydawca

Hortpress

Rok wydania

2007

Liczba stron

106

Wymiary

145 x 205 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-89211-68-2