Dziczyzna jako źródło żywności

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: PWRiL
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: B. Dzierżyńska-Cybulko, B. Fruziński
  • Wydawca, rok wydania: PWRiL, 1997
  • Liczba stron : 188
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 83-09-01686-7
  • egz.
  • 15,00 zł

Spis treści:

Wstęp

Zwierzęta łowne, ich biologia, obecna liczebność i perspektywy

Perspektywy gospodarki łowieckiej w lasach

Metody określania wieku zwierząt łownych

Podstawy prawne eksploatacji populacji zwierząt łownych w Polsce

Podstawowe zasady gospodarowania populacjami zwierzyny

Czasy ochronne i sezony polowań

Sposoby polowań

Poubojowe zabiegi w łowisku i ocena ubitej zwierzyny

Tusza i jej skład histochemiczny

Zwierzęta chronione

Ptaki łowne

Dzikie ptactwo z hodowli formowej

Zmiany poubojowe w tuszach w czasie magazynowania

Zwierzyna łowna a skażenie środowiska

Terminologia łowiecka

Literatura


Tytuł

Dziczyzna jako źródło żywności

Autor

B. Dzierżyńska-Cybulko, B. Fruziński

Wydawca

PWRiL

Rok wydania

1997

Liczba stron

188

Wymiary

170 x 240 mm

Okładka

miękka

ISBN

83-09-01686-7