Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: UMCS
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Aleksandra Kowalska
  • Wydawca, rok wydania: UMCS, 2019
  • Liczba stron : 300
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-227-9202-5
  • egz.
  • 34,90 zł

Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany.

Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza