Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: PZWL
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Helena Ciborowska, Anna Rudnicka
  • Wydawca, rok wydania: PZWL, 2014 wydanie 4
  • Liczba stron : 658
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-200-4867-4
  • egz.
  • 129,90 zł
Omówiono w nim zagadnienia dotyczące podstaw żywienia człowieka, a także żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione rodzaje diet i sposoby ich zastosowania.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność.
Zawiera on:
• omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych
• aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami
• omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
Podręcznik jest skierowany do słuchaczy Wydziałów Dietetyki, do­stosowany do obowiązującego programu nauczania.