Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze.

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: PZWL
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda
  • Wydawca, rok wydania: PZWL, 2015
  • Liczba stron : 278
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-200-4148-4
  • egz.
  • 42,90 zł

Poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją  w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym.Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją  w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.

Spis treści:

Wprowadzenie
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
·         Mleko, przetwory mleczne
·         Jaja
·         Mięso, przetwory mięsne
·         Ryby, przetwory rybne
·         Tłuszcze
·         Produkty zbożowe
·         Warzywa, przetwory warzywne
·         Owoce, przetwory owocowe
·         Orzechy, nasiona
·         Cukier, wyroby cukiernicze
·         Napoje
·         Potrawy
Piśmiennictwo
Skorowidz produktów spożywczych i potraw