Ekologiczna apteczka warzywna część 1

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo GAJ
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Karol Przybylak, Zbigniew Przybylak
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Gaj, 2010
  • Liczba stron : 80
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • egz.
  • 15,90 zł

Ponad 200 porad, recept jak stosować najpopularniejsze warzywa w kuracjach domowych leczących najrozmaitsze schorzenia od wątroby, nerek, reumatyzmu, serca począwszy na skórze, nerwach, przeziębieniach skończywszy

„Pokarm powinien być waszym lekarstwem” twierdzili od czasów ojca medycyny Hipokratesa wielcy lekarze i naturaliści. Pierwsze miejsce wśród leczących pokarmów należy się warzywom. Ich duży udział w diecie jest niezbędnym warunkiem zdrowia - pomagają przy wielu dolegliwościach i chorobach cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Dlatego w wielu poradnikach antyrakowej profilaktyki podkreśla się uzdrawiającą rolę warzyw. Najlepiej, aby pochodziły one z upraw ekologicznych. Z warzyw można sporządzać w domu wiele leków, wykorzystywać je w kuracjach i stosować jako kosmetyki. Warto poznać i sięgać po leki z ekologicznej apteki warzywnej. Poradnik EKOLOGICZNA APTECZKA WARZYWNA ma to ułatwić….

Ekologiczna apteczka warzywna cz.1 zawiera:

Ponad 200 porad, recept jak stosować najpopularniejsze warzywa w kuracjach domowych leczących najrozmaitsze schorzenia od wątroby, nerek, reumatyzmu, serca począwszy na skórze, nerwach, przeziębieniach skończywszy

  • Rady ile, kiedy, jakie warzywa jeść by zapobiegać chorobom, wzmacniać organizm
  • Prezentację walorów dietetycznych warzyw i ich rolę w profilaktyce wielu chorób
  • Omówienie zastosowania najpopularniejszych warzyw jako domowych kosmetyków
  • Porady jak najlepiej wykorzystywać walory warzyw w kuchni
  • Przepisy kulinarne na potrawy o walorach uzdrawiających
  • Wskazówki z jakich upraw, kiedy i od kogo najlepiej kupować warzywa, jak je przechowywać, konserwować
  • Informacje czym różnią się warzywa ekologiczne od tych z marketu, dlaczego są wartościowsze, cenniejsze zdrowotnie
  • Szczegółowe informacje o walorach antyrakowych poszczególnych warzyw i ich wykorzystaniu w PROFILAKTYCE ANTYRAKOWEJ

    Omówione warzywa: KAPUSTA - POMIDOR - MARCHEW - OGÓREK - ZIEMNIAK - SAŁATA - BURAK - CEBULA - SELER - PIETRUSZKA

    Spis treści

    1. Rozdziały wstępne

    Kiedy warzywa są najzdrowsze?
    Najlepsze warzywa: sezonowe, lokalne i ekologiczne
    O korzyściach jedzenia surowych warzyw
    By gotowanie warzyw było zdrowe
    Jak przetwarzać i konserwować warzywa?
    Antyrakowa dieta pełna warzyw

    2. Ekologiczne warzywa - pokarmy, leki i kosmetyki

    Kapusta - Rzymski lek „na wszystko”
    Pomidor - Pełne witamin „jabłko miłości”
    Marchew - Uzdrawiający przysmak krasnoludków
    Ogórek - Orzeźwia, zwalcza bakterie, upiększa...
    Ziemniak - Pomoże nie tylko żołądkowi
    Sałata - Uzdrawiająca mistrzyni drugiego planu
    Burak - Nie tylko na anemię i złą krew
    Cebula - Zdrowe warzywo „na otarcie łez”...
    Seler - Korzenna porcja witamin dla zdrowia i urody
    Pietruszka - Zdrowa „pamiątka” po... Karolu Wielkim