Ekologiczna apteczka warzywna część 2

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo GAJ
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Karol Przybylak, Zbigniew Przybylak
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Gaj, 2012
  • Liczba stron : 80
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • egz.
  • 15,90 zł

200 porad, przepisów kulinarnych, receptur na naturalne kosmetyki BRUKIEW - CHRZAN - CZOSNEK - DYNIA - PAPRYKA - PASTERNAK

Badania naukowe dowiodły, że w przypadku przechowywanej w temperaturze pokojowej młodej kapusty z wyciętym głąbem, utrata zawartości witaminy C może wynosić nawet 50% w ciągu jednego dnia.

Na nic przyda nam się znajomość zawartości cennych witamin w warzywach, jeżeli nie będziemy ich prawidłowo przechowywać, kupować i spożywać. Ekologiczna Apteczka Warzywna (tom 2) zawiera ponad 200 porad, przepisów kulinarnych, receptur na naturalne kosmetyki i propozycji kuracji pomocnych w profilaktyce najróżniejszych dolegliwości.

Czytając Ekologiczną Apteczkę Warzywną dowiesz  się:

  • ile, kiedy i jakie warzywa jeść
  • na co zwracać uwagę przy zakupie warzyw
  • jakie walory dietetyczne mają warzywa
  • jak warzywa pomogą Ci zadbać o serce
  • jakie warzywa wspomogą układ krwionośny
  • dlaczego warto pić soki warzywne
  • jak przygotować oryginalne i zdrowe potrawy z warzyw
  • jak wykorzystać warzywa jako naturalne kosmetyki

Omówione warzywa: BRUKIEW - CHRZAN - CZOSNEK - DYNIA - PAPRYKA - PASTERNAK

Spis treści:

1. Rozdziały wstępne

Kiedy warzywa są najzdrowsze?
Soki warzywne: jak wybrać najlepsze? Propozycje kuracji
Zdrowie z kiszonych warzyw
Warzywne kuracje wzmacniające serce i krew

2. Ekologiczne warzywa - pokarmy, leki i kosmetyki

Brukiew - Kiedyś codzienna, dzisiaj odświętna
Chrzan - Uzdrawiający „korzeń wikingów”
Czosnek - Naturalny „wzmacniacz” odporności
Dynia - Leczący skarb jesieni
Papryka - „Czerwone złoto”
Pasternak - Doceniany na nowo lek dietetyczny