Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz Zwierzęta futerkowe

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: IFiŻZ, 2011
  • Liczba stron : 110
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-933604-0-6
  • egz.
  • 30,00 zł
Zalecane normy żywienia zwierząt futerkowych są zamieszczone w dwóch rozdziałach; w II dla zwierząt mięsożernych, w III dla zwierząt roślinożernych.

W nowych zaleceniach żywieniowych rozgraniczono zapotrzebowanie pokarmowe poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych mięso­żernych. Uaktualniono także listę stosowanych pasz oraz ich wartość pokarmową. Podano odrębnie zalecenia żywieniowe dla królików mięsnych i futerkowych - reksów, wynikające z odmiennej produkcyjności oraz różnej długości cyklu produkcyjnego. W porównaniu z poprzednim wydaniem obszerniej opisano żywienie szynszyli, które stały się gatunkiem ważnym gospodarczo. Informacje dotyczące żywienia tchórzy hodowlanych, które obecnie należy zaliczyć do zwierząt amatorskich, oraz nutrii utrzymywanych w hodowlach zachowawczych, przedstawiono bardziej syntetycznie niż pozostałych gatunków. Dodano natomiast podstawowe informacje dotyczące anatomii i fizjologii poszczególnych gatunków zwierząt, co ułatwi zrozumienie procesów pobierania, trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.

Autorzy mają nadzieję, że oddane do rąk czytelnika nowe zalecenia będą pomocne w prawidłowym żywieniu zwierząt i osiąganiu zadawalających wyników produkcyjnych. Jednocześnie podkreślają, że podane zalecenia nie są obowiązującą normą prawną. Zostały zredagowane na podstawie literatury fachowej oraz wiedzy i doświadczenia autorów. Należy przypomnieć, że żywienie jest głównym, lecz nie jedynym czynnikiem środowiskowym wpływającym na produkcyjność zwierząt, dlatego nawet ścisłe stosowanie się do zaleceń żywieniowych nie zawsze gwarantuje sukces hodowlany.

Zalecenia żywieniowe dotyczą zwierząt hodowanych w celach futrzarskich lub rzeźnych, a nie królików miniaturowych, szynszyli czy tchórzy hodowlanych (tchórzofretek, fretek) utrzymywanych w domach w hodowlach amatorskich, których potrzeby żywieniowe są odmienne chociażby z uwagi na warunki utrzymania. Dlatego podane informacje nie mogą być w pełni wykorzystywane w ich żywieniu.

 

Spis treści

 

Wstęp  7

1. Podstawowe składniki pokarmowe i energia  11

1.1. Białko i aminokwasy  11

1.2. Tłuszcz  18

1.3. Węglowodany 19

1.3.1. Włókno  20

1.4. Energia  21

2. Witaminy i składniki mineralne  23

2.1. Witaminy  23

2.2. Składniki mineralne 29

3. Woda 35

4. Żywienie zwierząt futerkowych mięsożernych  37

4.1. Materiały paszowe  38

4.1.1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego  38

4.1.2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego  42

4.1.3. Dodatki paszowe  50

4.1.4. Mieszanki paszowe pełnoporcjowe  51

4.2. Zasady żywienia w poszczególnych okresach hodowlano-żywieniowych 53

4.2.1. Żywienie w okresie przygotowania do rozrodu i rozrodu 59

4.2.2. Żywienie w okresie odchowu szczeniąt przy matkach – laktacja  61

4.2.3. Żywienie szczeniąt po odsądzeniu od matek  62

4.2.4. Żywienie w okresie kształtowania się zimowej okrywy włosowej 63

4.3. Układanie dawek pokarmowych  64

4.4. Stan higieniczny, konserwacja pasz i choroby powodowane nieprawidłowym żywieniem  68

5. Żywienie królików 71

5.1. Zasady normowania pasz i układania dawek pokarmowych 74

5.2. Żywienie tradycyjne 79

5.2.1. Pasze treściwe  79

5.2.2.Pasze objętościowe soczyste  80

5.2.3. Pasze objętościowe suche 81

5.2.4. Przykładowe tradycyjne dawki pokarmowe  81

5.3. Żywienie pełnoporcjowymi mieszankami granulowanymi 82

5.4. Dodatki paszowe stosowane w żywieniu królików  84

5.5. Zagrożenia zdrowotne, higiena utrzymania i żywienia  85

6. Żywienie szynszyli 89

6.1. Zapotrzebowanie szynszyli na składniki pokarmowe  90

6.2. Materiały paszowe stosowane w żywieniu szynszyli  91

6.3. Zalecane dodatki paszowe  93

7. Żywienie nutrii  97

8. Skład chemiczny i wartość energetyczna pasz dla zwierząt futerkowych roślinożernych 99

9.Piśmiennictwo 105

 

Tytuł

Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz – Zwierzęta futerkowe

Autor

praca zbiorowa

Wydawca

IFiŻZ

Rok wydania

2011

Liczba stron

110

Wymiary

165 x 240 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-933604-0-6