Żywienie tchórzofretek w hodowlach amatorskich

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Andrzej Gugołek
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2016
  • Liczba stron : 115
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7299-969-6
  • egz.
  • 22,90 zł 18,90 zł

Przedstawiono pochodzenie i historię hodowli tchó­rzy, omówiono charakterystykę tchórzy hodowlanych, ze szczególnym uwzględ­nieniem przewodu pokarmowego oraz strawności składników pokarmowych. Ponadto zaprezentowano sposób odżywiania się dzikich tchórzy i ich behawior pokarmowy, co pozwoli lepiej zrozumieć zachowanie i potrzeby pokarmowe zwierząt hodowlanych.

W opracowaniu krótko przedstawiono pochodzenie i historię hodowli tchó­rzy, omówiono charakterystykę tchórzy hodowlanych, ze szczególnym uwzględ­nieniem przewodu pokarmowego oraz strawności składników pokarmowych. Ponadto zaprezentowano sposób odżywiania się dzikich tchórzy i ich behawior pokarmowy, co pozwoli lepiej zrozumieć zachowanie i potrzeby pokarmowe zwierząt hodowlanych. Przedstawiono również rolę i znaczenie składników pokarmowych, opisano pasze stosowane w żywieniu oraz przekazano wiedzę o zapotrzebowaniu pokarmowym tchórzofretek. Szczególną uwagę poświęcono sposobom żywienia oraz smakowitości pasz. W opracowaniu poruszono także problematykę schorzeń wywołanych nieprawidłowym żywieniem. Na zakoń­czenie załączono bogaty wykaz piśmiennictwa, który powinien być impulsem do samodzielnego zgłębiania wiedzy przez Czytelników.

Opracowanie jest kierowane do miłośników zwierząt i hodowców tchórzo­fretek. Adresatami są także studenci specjalności chów i hodowla zwierząt amatorskich i pokrewnych. Mam nadzieję, że dostarczenie rzetelnej wiedzy hodowlanej pozwoli Czytelnikom na decyzję, czy są w stanie sprostać po­trzebom zwierząt i spełnić wymogi utrzymania ich w dobrostanie.

Oddając książkę do rąk Czytelników, autor życzy przyjemnej lektury oraz
ma nadzieję, że przekazana wiedza, chociaż zapewne niekompletna, pomoże
hodowcom w żywieniu ich podopiecznych.

Spis treści

1. Pochodzenie tchórzofretek

2. Pożywienie tchórzy wolno żyjących i ich behawior pokarmowy

3. Charakterystyka układu pokarmowego tchórzofretek

4. Rola i znaczenie składników pokarmowych i energii

4.1. Składniki pokarmowe

4.2. Białko i aminokwasy

4.2. Tłuszcz

4.3. Węglowodany

4.4. Witaminy i składniki mineralne

4.5. Energia

5. Zapotrzebowanie pokarmowe tchórzofretek

5.1. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i energię

5.2. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne

5.3. Zapotrzebowanie na wodę

6. Pasze stosowane w żywieniu tchórzofretek

7. Strawność składników pokarmowych u tchórzofretek

7.1. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych

7.2. Strawność składników pokarmowych w paszach wilgotnych surowych

7.3. Strawność składników pokarmowych w paszach granulowanych

7.4. Strawność składników pokarmowych w paszach puszkowanych wilgot­nych

8. Smakowitość pasz dla tchórzofretek

9. Schorzenia wywołane nieprawidłowym żywieniem