Baza paszowa dla świń

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Frankiewicz
  • Wydawca, rok wydania: Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze, 2013
  • Liczba stron : 128
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-929756-6-3
  • egz.
  • 26,90 zł

Książka przedstawia informacje na temat charakterystyki, wartości pokarmowej i wykorzystania w żywieniu różnych grup technologicznych świń zarówno pasz tradycyjnych, jak i takich, które pojawiły się na rynku w ostatnich latach.

Poradnik ma za zadanie w prosty i jasny sposób umożliwić zweryfikowanie wiedzy dotyczącej komponentów paszowych przeznaczonych dla trzody chlewnej. W książce czytelnicy znajdą informacje na temat charakterystyki, wartości pokarmowej i wykorzystania w żywieniu różnych grup technologicznych świń zarówno pasz tradycyjnych, jak i takich, które pojawiły się na rynku w ostatnich latach.

Publikacja została wzbogacona informacjami nt. gatunków i odmian roślin uprawianych na terenie kraju, przy uwzględnieniu aktualnych trendów hodowlanych i walorów tych roślin. W poradniku w 7 rozdziałach omówiono rośliny: zbożowe, strączkowe, oleiste, okopowe i owoce, a także produkty pochodne oraz komponenty pochodzenia zwierzęcego i drożdże.

Pozycja jest skierowana głównie do hodowców i producentów świń, którzy gospodarując na własnym areale, w żywieniu świń, oprócz własnej bazy paszowej, wykorzystują cały szereg dodatków mających na celu udoskonalenie mieszanek paszowych. Z myślą o nich w pracy załączono tabele przykładowych mieszanek paszowych dla świń, głównie w ujęciu gospodarskim.

 

Spis treści

WSTĘP 5

ROZDZIAŁ I. Zapotrzebowanie świń na białko i energię 7

ROZDZIAŁ II. Zboża, nasiona i produkty ich przetworzenia 17   

1. Żyto 17

2. Pszenica 22

3. Pszenżyto 27

4. Jęczmień 29

5. Owies 33

6. Kukurydza 37

7. Proso 42

8. Sorgo 44

9. Gryka 47

10. Szarłat (amarantus) 49

Rozdział III. Rośliny strączkowe i motylkowe 51

1. Łubin 51

2. Groch 55

3. Bób i bobik 58

4. Soczewica 61

5. Wyka 63

6. Lędźwian 64

7. Fasola 67

8. Seradela 68

9. Ciecierzyca 69

10. Lucerna 70

Rozdział IV. Nasiona roślin oleistych 73

1. Soja 73

2. Słonecznik 79

3. Rzepak 81

4. Len 84

5. Gorczyca 85

6. Orzechy arachidowe 86

7. Bawełna 88

8. Palma 89

9. Kokos – kopra 90

10. Sezam 91

Rozdział V. Rośliny okopowe i owoce 93

1. Ziemniaki 93

2. Dynia 97

3. Kapusta 99

4. Brukiew 100

5. Marchew 101

6. Rzepa 102

7. Cebula 103

8. Buraki 105

9. Pasternak 107

10. Topinambur 108

11. Owoce i wytłoki owocowe 110

Rozdział VI. Produkty pochodzenia zwierzęcego 111

1. Produkty rybne 111

2. Plazma krwi 114

3. Serwatka 117

Rozdział VII. Drożdże 119

Przykładowe mieszanki i dawki pokarmowe dla świń 122