Bydło domowe - hodowla i użytkowanie

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: PWN
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Piotr Guliński
  • Wydawca, rok wydania: PWN, 2021
  • Liczba stron : 544
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-01-19153-5
  • egz.
  • 95,90 zł

Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania mlecznego i rozpłodowego bydła, zawiera informacje na temat ras oraz wychowu cieląt

Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania bydła, najliczniejszego i najważniejszego gatunku zwierząt gospodarskich użytkowanych przez człowieka.
Zaproponowany przez autora podręcznika układ i dobór tematyki odpowiada występującym w praktyce problemom związanym z produkcją mleka. W podręczniku przedstawiono najnowsze informacje dotyczących osiągnięć naukowych z zakresu omawianej problematyki. Tekst uatrakcyjniają tabele, fotografie, wykresy, które w sposób istotny podnoszą atrakcyjność i przystępność omawianych kwestii.

Podręcznik zawiera informacje na temat:               

- pochodzenia i systematyki bydła

- ras bydła, pokroju i jego

- oceny kondycji krów mlecznych

- użytkowania mlecznego i rozpłodowego

- zasad i technologii pozyskiwania mleka od krów

- zasad wychowu cieląt i jałowizny

- wybranych elementów zachowania bydła

- przyczyn i skutków obecności komórek somatycznych, ciał ketonowych i mocznika w mleku krów.

Podręcznik jest skierowany do studentów kierunków rolniczych, tj. zootechniki, rolnictwa, weterynarii, bioinżynierii zwierząt, hodowli zwierząt, nauk o zwierzętach, behawiorystyki zwierząt, biologii stosowanej itp. Może pełnić funkcję poradnika dla hodowców bydła oraz pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, firm paszowych, Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, a także zakładów mleczarskich, szczególnie tych, które zajmują się skupem mleka oraz pełnią funkcje doradcze.

W treści:

Kierunki użytkowania i znaczenie gospodarcze bydła na świecie

Produkcja mleka na świecie

Produkcja mięsa wołowego na świecie

Pochodzenie i systematyka bydła

Rasy bydła

Pokrój bydła i jego ocena

Ocena kondycji krów mlecznych

Użytkowanie mleczne

Użytkowanie mięsne bydła

Rozpłodowe użytkowanie bydła

Zasady i technologie pozyskiwania mleka od krów

Zasady wychowu cieląt i jałowizny

Wybrane elementy zachowania bydła

Mocznik w mleku krowy

Stany zapalne wymion u krów i skutki ich występowania w stadach bydła mlecznego

Ciała ketonowe – przyczyny i skutki ich obecności w mleku krów

bydlomleczne