Choroby i szkodniki warzyw

  • Wydawnictwo: Plantpress
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Maria Rogowska, Jan Sobolewski
  • Wydawca, rok wydania: Plantpress, 2018
  • Liczba stron : 280
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-64729-63-8
  • egz.
  • 52,90 zł

Wyczerpujący poradnik dotyczący chorób i szkodników warzyw, zawierający ponad 600 kolorowych zdjęć.

Jest to najobszerniejsze w języku polskim opracowanie zagadnienia dotyczącego chorób i szkodników roślin warzywnych wzbogacone ponad 600 kolorowymi ilustracjami.

Lata obserwacji, badań, obecności w gospodarstwach całej Polski przyczyniły się do powstania tej monografii na temat chorób i szkodników ważnych gospodarczo roślin warzywnych. Autorzy prezentują szczegółowo agrofagi, które występują, ewentualnie wkrótce mogą wystąpić na uprawianych w polu lub pod osłonami roślinach warzywnych na terenie naszego kraju. Drobiazgowe, obszerne opisy wyglądu poszczególnych stadiów wzbogaciliśmy wieloma ilustracjami pomocnymi w poprawnym określeniu zagrożenia. Nie zawsze możliwe jest dostrzeżenie sprawcy, dlatego też niejednokrotnie prezentujemy (w tym na ilustracjach) szkody, jakie wyrządza roślinie. Specjalistom zajmującym się profesjonalnym doradztwem w zakresie ochrony roślin a także studentom uczelni rolniczych i przyrodniczych, dedykujemy szereg zdjęć spod mikroskopów (konwencjonalnych, także mobilnych cyfrowych) i lup - pozwalających na dostrzeżenie i bardzo dokładne rozróżnienie sprawców - w efekcie postawienie trafnej diagnozy.

W momencie, gdy rozpoznane są patogen bądź szkodnik konieczne jest podjęcie decyzji o dalszym postępowaniu

- czyli wdrożeniu zabiegów ochronnych bądź wstrzymaniu się z nimi. Te dylematy również rozstrzygamy na łamach książki, otóż informujemy o progach ekonomicznej szkodliwości, których przekroczenie jest sygnałem do rozpoczęcia zwalczania agrofaga. To jednak ostateczność.

Obecnie ochrona roślin, w tym warzywnych nie skupia się wyłącznie na zwalczaniu zagrożenia, ale niedopuszczeniu do jego wystąpienia. Przemawiają za tym względy ekonomiczne, a także prawne obowiązujące wszystkich użytkowników profesjonalnych środków ochrony roślin.

Podpowiadamy więc, sugerujemy, przekazujemy doświadczenia odnośnie do sposobów zapobiegania lub radzenia sobie z zagrożeniem. Przedstawiamy jak wykorzystać wszystkie możliwości znane obecnie nauce i praktyce - integrujemy metody ochrony.

 Dajemy wskazówki odnośnie:

  • wyboru i przygotowania stanowiska,
  • wykorzystania odpornych odmian,
  • terminów siewu bądź sadzenia rozsady (aby ominąć okresy krytyczne wzmożonego nasilenia agrofaga i jego poszczególnych pokoleń),
  • takiego prowadzenia i pielęgnacji plantacji (nawożenia, nawadniania), aby rośliny były w doskonałej kondycji,
  • wykorzystania dostępnych na rynku produktów (często pochodzenia naturalnego), których efektem ubocznym jest ograniczanie populacji patogenów i szkodników. Informując o warunkach siedliskowych i klimatycznych, optymalnych dla rozwoju agrofagów bądź wpływających na zahamowanie tego procesu
  • wskazujemy na konieczność wzmożenia czujności i zintensyfikowanie kontroli uprawy albo pozwolenie sobie na kilka dni oddechu, tj. wolnych od systematycznych lustracji. Jeśli natomiast wszystkie znaki (monitoring, w tym z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń lub sygnalizacja medialna) wskazują na konieczność rozpoczęcia ochrony
  • podpowiadamy jakich substancji czynnych użyć oraz w jakim terminie (dobowo i sezonowo), aby efektywność zabiegu była satysfakcjonująca.

Zdając sobie sprawę z dynamiki związanej z pojawianiem się bądź wycofywaniem z użycia środków ochrony roślin, nie zamieszczamy na łamach książki ich handlowych nazw. W celu dobrania odpowiedniego fungicydu albo zoocydu odsyłamy do aktualnych programów ochrony roślin warzywnych. Takie podejście do całokształtu ochrony jest podyktowane bezpieczeństwem ogrodnika i środowiska, ale także wymaganiami odbiorców (głównie sieci handlowych) i konsumentów warzyw

Wszystkie te informacje znajdziecie Państwo w naszej książce - obszernej treściowo i bogatej w ilustracje (ponad 600 kolorowych zdjęć).

Spis treści

Warzywa strączkowe (bób, fasola, groch)

choroby; szkodniki

Warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por, szczypiorek)

choroby; szkodniki

Warzywa dyniowate (ogórek, dynia, kawon, melon)

choroby; szkodniki

Warzywa kapustne (brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusty - brukselska, głowiasta, pekińska, włoska, rzodkiewka, rzodkiew)

choroby; szkodniki

Warzywa korzeniowe (marchew, pasternak, pietruszka, seler, burak ćwikłowy)

choroby; szkodniki

Warzywa liściowe (sałata, szpinak)

choroby; szkodniki

Warzywa psiankowate (oberżyna, papryka, pomidor) choroby

choroby; szkodniki

Rabarbar (warzywa wieloletnie)

choroby; szkodniki

Szparag (warzywa wieloletnie)

choroby; szkodniki

Wielożerne szkodniki

Indeks polskich nazw chorób

Indeks łacińskich nazw chorób

Indeks polskich nazw szkodników

Indeks łacińskich nazw szkodników