Chromatografia jonowa

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: PWN
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Rajmund Michalski
  • Wydawca, rok wydania: PWN, 2020
  • Liczba stron : 496
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-01-21231-5
  • egz.
  • 75,90 zł

Chromatografia jest obecnie najpopularniejszą techniką rozdzielania mieszanin, a jedną z jej odmian stosowaną do analizy nieorganicznych i organicznych jonów i substancji jonogennych jest chromatografia jonowa. W książce opisano jej podstawy teoretyczne i zastosowania, a w szczególności:
historię powstania i miejsce chromatografii jonowej wśród innych metod chromatograficznych; procesy fizyczne i chemiczne, stanowiące podstawy tej metody; zagadnienia dotyczące faz stacjonarnych i eluentów, supresorów oraz rodzajów detekcji; sposoby przygotowania próbek do analizy; zastosowania chromatografii jonowej do badania próbek stałych, ciekłych i gazowych. Niewątpliwym atutem książki jest obszerna bibliografia oraz słowniczek pojęć i terminów, a także wykaz stosowanych akronimów.
W porównaniu do poprzedniego wydania znacznie więcej miejsca poświęcono technikom pokrewnym, takim jak: chromatografia wykluczania jonowego oraz chromatografia z tworzeniem par jonowych. Zaktualizowano i poszerzono informacje związane z metodami standardowymi, analizą specjacyjną i technikami łączonymi, czy zastosowaniami chromatografii jonowej w badaniach żywności, próbek klinicznych i farmaceutycznych.
Nowe zagadnienia to m.in. zastosowania chromatografii jonowej w oznaczaniu kwasów karboksylowych, chloranów(VII), amin, aminokwasów i białek czy węglowodanów. Książka polecana studentom, doktorantom i wykładowcom takich kierunków, jak: chemia, biochemia, biotechnologia, ochrona i inżynieria środowiska, nauki rolnicze i o żywności, a także nauk medycyny i farmacji. Ze względu na aspekty praktyczne będzie ona użyteczna także pracownikom laboratoriów badawczych i kontrolno-pomiarowych zajmujących się monitorowaniem zanieczyszczeń powietrza, gleb i wody oraz jakości produktów chemicznych, żywnościowych czy farmaceutycznych.