Dieta w chorobach autoimmunologicznych
- Wydawnictwo: PZWL
- 
                            
                                                            Dostępność:
                                
                                                                    
    
        
    Wysyłka w 12 godzin
    
                                                                                                
                                                            
- Autor: pod redakcją Mirosławy Gałęckiej
- Wydawca, rok wydania: PZWL, 2022
- Liczba stron : 244
- Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
- ISBN: 978-83-200-5437-8
- szt.
- 77,90 zł
Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej.
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób. Do chorób tych zalicza się m.in.:
 
 wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
 stwardnienie rozsiane,
 chorobę Gravesa–Basedowa,
 chorobę Hashimoto,
 cukrzycę insulinozależną,
 reumatoidalne zapalenie stawów,
 toczeń rumieniowaty układowy,
 sarkoidozę,
 bielactwo. 
 
 Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji.
 Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.
 
 Trzy kroki prawidłowej diety eliminacyjnej:
 
 KROK 1. DIAGNOSTYKA I KONSULTACJA
 
 Jakie badania diagnostyczne warto wykonać przed rozpoczęciem diety?
 Czy warto skonsultować się z dietetykiem?
 Jak wybrać dietetyka i jak powinna przebiegać wizyta?
 
 KROK 2. EDUKACJA
 
 Dlaczego ważne jest to, żeby zdobyć wiedzę przed rozpoczęciem diety?
 Jak zweryfikować dietetyczne mity?
 Gdzie szukać wiarygodnych informacji?
 Własna „baza wiedzy” – dlaczego warto się jej trzymać? 
 KROK 3. ELIMINACJA I UROZMAICENIE
 
 Jak prawidłowo przeprowadzić eliminację i urozmaicić posiłki?
 
 Czy jesteś gotowy na pierwszy krok, żeby przejść na dietę szytą na miarę?
 Jeśli tak, to do dzieła!
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.
 
            