Dietetyczna kuchnia wegetariańska

  • Wydawnictwo: PZWL
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
  • Wydawca, rok wydania: PZWL, 2021
  • Liczba stron : 224
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 200 mm
  • ISBN: 978-83-200-3714-2
  • egz.
  • 87,90 zł

Książka zawiera wskazówki jak zbilansować dietę wegetiariańską, przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Przedstawia wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie człowieka.

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich.
Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.