Hodowla kóz. Rasy, zdrowie, opieka

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: RM
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Helmut Kuhnemann
  • Wydawca, rok wydania: RM, 2019 wydanie trzecie(dodruk)
  • Liczba stron : 96
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-8151-234-3
  • egz.
  • 19,90 zł

Ksiązka jest adresowana do wszystkich, którzy zamierzają hodować kozy w celach użytkowych, ale także i do tych, którym sprawia przyjemność kontakt z tymi zwierzętami oraz życie blisko natury.

Hodowla kóz to przede wszystkim korzyści płynące z hodowli tych zwierząt użytkowych, a opieka nad nimi pomaga też w pokonywaniu stresu spowodowanego pracą i problemami dnia codziennego. W tej książce zawarto informacje o rasach kóz najlepszych do hodowli. Przedstawiono opis ras, cechy i potrzeby m.in.: kozy anglonubijskiej, angorskiej, barwnej niemieckiej kozy szlachetnej, barwnej kozy holenderskiej, kaszmirowej, saaneńskiej, z Lasu Turyńskiego, toggenburskiej, czarnoszyjej z Wallis, białej niemieckiej kozy szlachetnej, zachodnioafrykańskiej kozy karłowatej. Ponadto w książce znalazły się niezbędne informacje na temat: sposobu hodowli: w koziarni i na powietrzu; prawidłowego żywienia: co i w jakich ilościach jedzą kozy; ich potomstwa: krycia, porodu i wychowu; opieki zdrowotnej: zapobiegania chorobom, rozpoznawania ich i leczenia; oraz uzyskiwanych produktów: mleka, mięsa, wełny i skór.
Ksiązka jest adresowana do wszystkich, którzy zamierzają hodować kozy w celach użytkowych, ale także i do tych, którym sprawia przyjemność kontakt z tymi zwierzętami oraz życie blisko natury.

Spis treści

Hodowla zwierząt użytkowych

Zainteresowanie i odpowiedzialność

Zwierzęta to nie maskotki

Prawo

Charakterystyka i potrzeby kóz

Obchodzenie się ze zwierzętami

Jaka rasa jest najodpowiedniejsza?

Gdzie trzymać zwierzęta

Pastwisko

Stan pastwiska

Pielęgnacja pastwiska

Zaopatrzenie łąk w składniki odżywcze

Wypas

Ogrodzenia

Wiata na pastwisku

Koziarnia

Mikroklimat w koziarni   

Miejsca do biegania i leżenia 

Paśniki 

Magazynowanie pasz i ściółki   

Wybieg   

Przykładowy plan koziarni  

Żywienie  

Jak koza je i trawi?  

Zgryz i przyjmowanie pokarmu   

Trawienie   

Zachowania żywieniowe   

Pasze  

Zielonki   

Pasza sucha  

Pasza świeża i soczysta  

Pasze treściwe i uzupełniające 

Pojenie  

Ocena pasz  

Dawki pokarmowe  

Przykładowe dawki   

Mieszanki pasz treściwych

Karmienie

Potomstwo

Hodowla 

Księga hodowlana

Rozród

Dojrzałość płciowa

Plenność

Sezon rozrodczy

Ruja (bekanie się)

Stanówka

Laktacja

Poród 

Przygotowanie i fazy porodu 

Odchów koźląt

Naturalny i sztuczny odchów koźląt

Typy użytkowe

Kastracja

Zdrowie

Profilaktyka

Ziołowe dodatki do paszy

Pielęgnacja racic

Rozpoznawanie objawów chorobowych

Leczenie 

Zapalenie racic

Pasożyty

Kozia apteczka

Produkty

Mleko i jego przetwory 

Dój 

Przetwarzanie mleka 

Mięso 

Różne rodzaje mięsa 

Wełna i skóra 

Wełna moherowa

Kaszmir

Skóry

Skorowidz  

Portrety ras