Mąka i woda

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Znak
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Sabina Francuz
  • Wydawca, rok wydania: Znak, 2021
  • Liczba stron : 272
  • Oprawa i wymiary: twarda, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-240-7382-5
  • egz.
  • 49,90 zł

Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu.
Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce. Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie.
Sabina Francuz
Dowiedz się, jak przygotować: superprosty chleb z ziemniakami, żytni z dynią i kaszą owsianą, bułeczki makowe, bourekas, placek śniadaniowy z czarnuszką, wytrawną chałkę orkiszową z ziołami, cebularze orkiszowe, chaczapuri adżarskie, brioszki, precle jerozolimskie, bajgle, grecką pitę, focaccię z solanką.
Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż i choć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach i to, że stanowią podstawę wielu jadłospisów. Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!