Atlas Strączkowe – chwasty, choroby, szkodniki, niedobory
- Wydawnictwo: Agro Wydawnictwo
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: AgroProfil, 2023
- Liczba stron : 224
- Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
- ISBN: 978-83-965172-2-7
- szt.
- 34,95 zł
Strączkowe – identyfikacja agrofagów i niedoborów pokarmowych wybrane czynniki
Atlas najważniejszych chwastów, chorób i szkodników zagrażających uprawie roślin bobowatych grubonasiennych – grochu, soi, łubinów, bobiku, to bogato ilustrowany przewodnik po ponad 50 agrofagach występujących w uprawie strączkowych. Każdy agrofag jest szczegółowo opisany, z uwzględnieniem rozwoju, biologii gatunku, szkodliwości dla roślin uprawnych, a także zwalczania – w tym zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin. Dla każdego z opisywanych agrofagów podane są nazwy polskie, angielskie oraz łacińskie, co ułatwia korzystanie z międzynarodowych publikacji. Szczegółowe zdjęcia w różnych fazach rozwoju pomagają z kolei na ich identyfikację.
W atlasie opisano:
- 26 gatunków chwastów
- 10 patogenów chorobotwórczych
- 20 szkodników, w tym szkodniki magazynowe
- 12 składników pokarmowych i objawy ich niedoborów
- szczegółowe zalecenia nawożenie bobowatych, w tym wymagania glebowe i stymulację wiązania azotu z powietrza
- czynniki abiotyczne w uprawie strączkowych – wpływ wody i temperatury na wzrost i rozwój roślin strączkowych
- niechemiczne metody zwalczania chwastów w bobowatych.
Strączkowe – identyfikacja agrofagów i niedoborów pokarmowych wybrane czynniki
Atlas Strączkowe. Identyfikacja agrofagów i niedoborów pokarmowych oraz inne wybrane czynniki opracowali najlepsi specjaliści z Instytutu Ochrony Roślin – PIB oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, którzy od wielu lat zajmują się badaniami i wdrażaniem integrowanej ochrony i produkcji roślin, a także zrównoważonym nawożeniem roślin, w tym strączkowych.
Atlas Strączkowe. Identyfikacja agrofagów i niedoborów pokarmowych oraz inne wybrane czynniki zawiera:
Chwasty:
25 najważniejszych chwastów, które stwarzają konkurencję na plantacjach roślin strączkowych.
Nazwy poszczególnych chwastów podano w języku polskim, angielskim i łacińskim wraz z 5-literowym skrótem, co ułatwia korzystanie z publikacji międzynarodowych.
Każdy gatunek został szeroko opisany z uwzględnieniem rozwoju, szkodliwości dla roślin strączkowych, integrowanej ochrony, z podaniem substancji czynnych, które zwalczają dany chwast.
Fotografie nasion, siewek oraz małych i dużych roślin z kwiatami ułatwiają identyfikację chwastów w różnych fazach rozwojowych.
Choroby:
10 najważniejszych patogenów, które porażają rośliny strączkowe.
Oprócz nazwy polskiej podano także szeroko stosowane w literaturze międzynarodowej odpowiedniki łacińskie i angielskie.
Szczegółowy opis poszczególnych patogenów oraz ich rozwój, objawy porażenia, które pozwalają na prawidłową identyfikację, zakończoną integrowanymi metodami ochrony plantacji.
Metody ochrony, progi szkodliwości oraz substancje czynne, które zarejestrowane są w zaprawach nasiennych i fungicydach nalistnych.
Każdy z patogenów pokazany jest na fotografiach, co ułatwia diagnostykę i następnie prawidłową ochronę.
Szkodniki:
20 najważniejszych szkodników roślin strączkowych, w tym szkodniki magazynowe.
Nazwy polskie, angielskie oraz łacińskie.
Szczegółowy opis rozwoju i szkodliwości.
Integrowana ochrona, w tym profilaktyka, progi szkodliwości, zwalczanie z podaniem substancji czynnych.
Ułatwiające diagnostykę informacje o możliwości pomylenia uszkodzeń.
Każdy szkodnik został pokazany na fotografiach i uwzględnia także objawy uszkodzeń roślin strączkowych i uszkodzonych magazynowanych nasion.
Niedobory składników pokarmowych:
12 składników pokarmowych.
Opis objawów niedoboru składników pokarmowych i skutki plonotwórcze
Przyczyny braku makro i mikroskładników.
W celu poprawnej diagnostyki zamieszczono wiele fotografii, które obrazują niedobory.
Nawożenie bobowatych:
Uwzględnia wymagania glebowe i regulację odczynu oraz zawartości makroskładników.
Regulacja gleby w makroskładniki podstawowe – potas i fosfor.
Stymulacja wiązania azotu poprzez stosowanie mikroskładników.
Magnez i siarka – składniki wspomagające gospodarkę azotem.
Stymulacja pobierania azotu poprzez stosowanie mikroskładników
Czynniki abiotyczne w uprawie bobowatych:
Temperatura w uprawie bobowatych – temperatura kiełkowania i wytrzymałość na krótkotrwale przymrozki.
Woda w uprawie bobowatych – zapotrzebowanie na wodę, okres największego zapotrzebowania na wodę, objawy niedoboru i konsekwencje nadmiaru wody.
Wymagania glebowe wybranych roślin rolniczych.
Fazy rozwojowe roślin strączkowych
Niechemiczne metody zwalczania chwastów w bobowatych
Opracowanie spełnia wszystkie oczekiwania na najnowsze informacje o agrofagach roślin strączkowych oraz identyfikacji niedoborów pokarmowych, które będą szeroko wykorzystywane przez praktykę rolniczą oraz doradców, a także w szkolnictwie zawodowym, wyższym i podyplomowym.
Autorzy: dr inż. Przemysław Strażyński, dr inż. Przemysław Kardasz, dr Katarzyna Nijak, dr hab. Łukasz Sobiech, dr Monika Grzanka, dr inż. Joanna Horoszkiewicz-Janka, dr inż. Tomasz Klejdysz, dr hab. Przemysław Barłóg, prof. dr hab. Marek Korbas, dr Ewa Jajor, dr inż. Jakub Danielewicz, prof. dr hab. Katarzyna Panasiewicz