Kukurydza. Identyfikacja agrofagów, niedoborów pokarmowych oraz innych czynników

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Agro Wydawnictwo
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: AgroProfil, 2019
  • Liczba stron : 408
  • Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 250 mm
  • ISBN: 978-83-950876-8-4
  • egz.
  • 59,90 zł

Kompendium wiedzy odnośnie najważniejszych chorób, szkodników, chwastów oraz niedoborów pokarmowych w uprawie kukurydzy.

Atlas Kukurydza to kompendium wiedzy odnośnie najważniejszych chorób, szkodników, chwastów oraz niedoborów pokarmowych, jakie możemy spotkać w uprawie kukurydzy. Rozdział chwasty zawiera informacje o 38 najważniejszych chwastach jedno- i dwuliściennych występujących w uprawie kukurydzy. W rozdziale znajdują się informacje na temat występowania oraz metod ograniczania i zwalczania chemicznego chwastów. W rozdziale choroby znajduje się 9 najważniejszych chorób kukurydzy, ich występowanie, rozwój, jak również sposoby zwalczania i ograniczania. Rozdział szkodniki poświęcony jest 37 szkodnikom najczęściej spotykanym w uprawie kukurydzy. W rozdziale zostały przedstawione opisy wyglądu, rozwoju oraz uszkodzeń przez nie powodowanych, jak również metod ograniczania i zwalczania. Rozdział niedobory zawiera informacje o niedoborach składników pokarmowych tj. azot, fosfor, potas, magnez, siarka, wapń, cynk, bor, mangan i miedź oraz ich znaczeniu w budowaniu plonu przez kukurydzę. W rozdziale znajdują się również opisy objawów niedoborów, które są pomocne w ich identyfikacji. W publikacji znajdują się również fazy rozwojowe kukurydzy, które są pomocne w identyfikacji czynników zagrażających uprawie kukurydzy i pomagają ustalić termin ich zwalczania. W wydaniu książkowym Atlasu Kukurydza znajduje się część poświęcona Integrowanej ochronie kukurydzy, gdzie zostały zawarte zalecenia i organizmy pożyteczne w ochronie kukurydzy. W rozdziale poświęconym uszkodzeniom herbicydowym znajdują się informacje na temat występowania najważniejszych uszkodzeń powodowanych przez herbicydy, jak również ich wpływ na plon oraz objawy. Natomiast w rozdziale poświęconym anomaliom poruszone zostały zagadnienia związane z występowaniem innych objawów, które mogą wpływać na plon lub budzić wątpliwości na temat ich szkodliwości. Do takich czynników należą m.in. kolbowiechy, wielopalczastostość, nierównomierne wschody, susza czy odchylanie się koszulek. Rozdział dotyczący monitoringu agrofagów i niedoborów zawiera informacje na temat sposób i metod monitorowania upraw w kukurydzy.

Atlas jest w wydaniu książkowym w formacie B5 i twardej oprawie. Zawiera ponad 300 stron opisów, które pomogą w identyfikacji. Jest to wydanie bogato ilustrowane zawierające ponad 580 zdjęć, co pozwala jeszcze lepiej monitować uprawy kukurydzy i pomaga uzyskiwać jeszcze lepsze plony. Publikacja powstała w współpracy z takimi ośrodkami badawczymi jak Instytut Ochrony Roślin PIB, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

 

„Atlas Kukurydza. Identyfikacja agrofagów, niedoborów oraz innych czynników” to bogato ilustrowany przewodnik zawierający ponad 580 zdjęć, schematy, tabele i ponad 300 stron opisów.

Opracowanie zawiera:

  • 38 chwastów
  • 9 chorób
  • 37 szkodników
  • 11 niedoborów
  • 19 anomalii w rozwoju (nowość)
  • Uszkodzenia herbicydowe (nowość)
  • Integrowana ochrona kukurydzy (nowość)
  • Organizmy pożyteczne (nowość)
  • Mechaniczne zwalczanie chwastów (nowość)
  • Monitoring agrofagów i niedoborów pokarmowych
  • Fazy rozwojowe kukurydzy
  • Dobór odmian (nowość)
  • 408 stron

 

 

Szanowni Państwo

Kukurydza to jedna z najważniejszych roślin uprawianych w Polsce. Określana jest przez specjalistów mianem rośliny przyszłości z uwagi na możliwość wszechstronnego wykorzystania plonu w różnych gałęziach gospodarki. Obecnie areał jej uprawy wynosi nieco ponad milion hektarów, można jednak przypuszczać, że będzie się zwiększał wraz z otwieraniem się przemysłu na surowce wytwarzane z kukurydzy choćby do masowego wytwarzania biodegradowalnych naczyń na bazie skrobi czy też

w bioenergetyce. Bez względu jednak na kierunek użytkowania kukurydzy, podstawą w jej produkcji jest uzyskanie wysokiego plonu o jak najlepszych parametrach jakościowych. Nie jest to wbrew pozorom zadanie łatwe, gdyż trzeba dobrze znać wymagania uprawowe tej rośliny, ale także i zagrożenia. W imieniu grona współautorów przekazujemy Państwu trzecie wydanie kompendium wiedzy o najważniejszych chwastach, chorobach i szkodnikach kukurydzy oraz niedoborach pokarmowych. Dodatkowo publikacja została poszerzona o wiele cennych informacji związanych z uprawą i właściwą pielęgnacją tej rośliny. Mamy nadzieję, że niniejsze opracowanie spełni Państwa oczekiwania i będzie pomocne w codziennej pracy.

Z życzeniami przyjemnej lektury

dr hab. inż. Paweł K. Bereś, prof. nadzw

oraz Współautorzy

 

Wydanie książkowe Atlasu Kukurydzy zostało wzbogacone o zagadnienia związane z anomaliami w rozwoju kukurydzy, integrowaną ochroną, organizmami pożytecznymi, uszkodzeniami herbicydowymi oraz doborem odmian. Jest to bogato ilustrowana publikacja, która stanowi kompendium wiedzy na temat agrofagów, niedoborów oraz innymi czynnikami, jakie może spotkać plantator tej rośliny. Dokładne opisy oraz duża liczba przykładów z pewnością ułatwi rozwiać wątpliwości względem zmian oraz uszkodzeń spotykanych w jej uprawie, co w konsekwencji przełoży się na uzyskiwane plony. Warto zaznaczyć, że kukurydza to gatunek z ogromnym potencjałem, a areał jej uprawy ciągle rośnie. Niemniej jednak rosnący areał i zmiany w klimacie mogą przyczynić się do nasilenia niektórych zjawisk, z czym zmierzyć będą musieli się plantatorzy kukurydzy. Z pewnością lektura niniejszej książki - Atlasu Kukurydza, będzie użytecznym narzędziem w pracy każdego rolnika.

mgr inż. Aleksandra Wieremczuk

 

Książka „Kukurydza. Identyfikacja agrofagów i niedoborów pokarmowych oraz innych czynników" jest bardzo praktycznym kompendium wiedzy dla plantatorów tej rośliny, a także jednostek zajmujących się szeroko rozumianym doradztwem i obsługą sektora rolniczego, ułatwiającym diagnostykę i monitoring występowania najczęściej spotykanych agrofagów - sprawców uszkodzeń kukurydzy oraz opracowanie skutecznych i najbardziej przyjaznych środowisku metod ich zwalczania. Na szczególnie wysoką ocenę, zasługuje bogaty materiał ilustracyjny w postaci licznych fotografii przedstawiających niemal wszystkie omawiane agrofagi, objawy niedoborów składników pokarmowych oraz anomalie w rozwoju kukurydzy.

dr hab. Cezary Tkaczuk, prof. nadzw.

Zakład Ochrony i Hodowli Roślin

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

 

Zmieniający się na naszych oczach klimat, rosnąca temperatura powietrza, pojawianie się rejonów permanentnie posusznych oraz powszechny, globalny transport i podróże sprawiły, że współcześnie rolnicy mają do czynienia z coraz większą liczbą gatunków, które porażają/uszkadzają, bądź zachwaszczają plantacje. Zaliczenie kukurydzy w Unii Europejskiej do roślin pastewnych, w uprawie których płodozmian nie jest wymagany, także przyczynia się do rosnących problemów z ochroną roślin tego gatunku, gdyż wiele upraw prowadzonych jest w monokulturze. Ponadto w tym systemie uprawy często następuje jednostronne wyczerpywanie składników pokarmowych.

Prowadzenie prawidłowych, rozbudowanych płodozmianów, w których agrocenozy mają szansę osiągnięcia pewnego stopnia równowagi, a żaden z gatunków nie namnaża się w sposób niekontrolowany i zasoby składników nie są jednostronnie wyczerpywane pozwala na skuteczne rozwiązanie wielu problemów uprawowych. Opracowanie szczegółowego podręcznika - atlasu patogenów, szkodników, chwastów i niedoborów stanowi ogromną wartość i pomoc, w konieczności nieustannego poszerzania swojej wiedzy przez producentów kukurydzy w Polsce.

prof. dr hab. Hanna Sulewska

Katedra Agronomii

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Spis treści

Skala BBCH dla kukurydzy

Fazy rozwojowe kukurydzy

Zanim wybierzesz odmianę

Uprawa kukurydzy w Polsce

Zwiększenie poziomu plonowania

Wczesność

Fix i Flex

Stay green

Strawność włókna

Odporność na suszę

Efekt dry-down

Flint i dent

Siew

Tolerancja na chłody

Tolerancja na upały i suszę

Oddawanie wody z ziarna

Odmiana a jej przeznaczenie

Integrowana ochrona kukurydzy przed agrofagami

Ochrona przed chwastami

Ochrona przed chorobami

Ochrona przed szkodnikami

Organizmy pożyteczne w agrocenozach i ich ochrona

Mechaniczne niszczenie chwastów

Brony chwastowniki
Bierne narzędzia do uprawy w międzyrzędziach
Układy prowadzące
Inteligentne pielniki
Rolnictwo hybrydowe

Chwasty zagrażające kukurydzy

Choroby zagrażające kukurydzy

Szkodniki zagrażające kukurydzy

Niedobory składników pokarmowych

Sposoby monitorowania obecności agrofagów i niedoboru składników pokarmowych

Chwasty Choroby Szkodniki Niedobory

Objawy fitotoksycznych uszkodzeń kukurydzy przez herbicydy

Inhibitory tworzenia i funkcjonowania mikrotubuli (grupa K1 wg HRAC)

Syntetyczne auksyny - regulatory wzrostu (grupa O wg HRAC)

Inhibitory fotosystemu II (grupa C wg HRAC)

Inhibitory biosyntezy pigmentów (grupa F wg HRAC)

Inhibitory biosyntezy aminokwasów ALS (grupa B wg HRAC)

Inhibitory hamowania syntazy EPSP (grupa G wg HRAC)

Inhibitory biosyntezy kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach (K3 wg HRAC)

Anomalie w rozwoju kukurydzy powodowane przez czynniki abiotyczne

Brak ziaren na wierzchołku kolb

Czerwono-fioletowe ziarno

Kolbowiechy

Kolby wtórne

Krzewienie się kukurydzy

Ksenia

Nadmiar wody

Niepełne zaziarnienie kolby

Nierówne wschody

Poparzenie roślin nawozami

Porastanie ziarna

Przymrozek we wczesnych fazach rozwojowych

Pseudoniedobór fosforu

Skrócenie kolby

Stres wodny/susza

Wielopalczastość

Wyleganie

Zanik kolby głównej

Zbyt krótkie liście okrywowe