Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu

  • Wydawnictwo: BEE & HONEY
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Sławomir Trzybiński
  • Wydawca, rok wydania: Bee & Honey, 2018
  • Liczba stron : 100
  • Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
  • ISBN: 978-83-940543-3-5
  • egz.
  • 19,00 zł

Książka podpowie pszczelarzom jak uzyskać jeszcze obfitsze zbiory miodu najwyższej jakości

Drogi pszczelarzu! Trzymasz w ręku książkę, która krok po kroku wyjaśni Ci sposób w jaki należy postępować, by ze swoich uli uzyskać dużo miodu wysokiej jakości. Autor dokładnie opisuje wytwarzanie „płynnego złota" przez pszczoły, sposoby za pomocą których można odebrać go z ula, techniki wydobywania miodu z plastrów i jego prawidłowego przechowania. Ponadto w środku znajdziesz dokładne informacje o aktualnych wymaganiach prawnych dotyczących pracowni pasiecznej, opisywania, konfekcji i sprzedaży miodu. Autor tłumaczy czym jest miód kremowany (i jak go wytworzyć), dlaczego czasem w słojach pojawiają się wykwity i czy warto trudzić się produkcją miodu sekcyjnego.

W książce zawarto dodatkowe informacje, np. o wymaganiach stawianych produkcji miodu ekologicznego. ,,Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu" naprawdę dotyczy wszystkiego o miodzie i jego pozyskiwaniu!

Spis treści

Pozyskiwanie i przechowywanie miodu

Miodobranie

Dojrzałość miodu

Otrząsanie i omiatanie pszczół

Przegonki

Inne sposoby

Odsklepianie

Postępowanie z odsklepinami

Wirowanie

Cedzenie

Klarowanie

Standaryzacja i rozlewanie

Przechowywanie i zagęszczanie

Krystalizacja miodu

Dekrystalizacja

Miód drobnokrystaliczny i kremowany

Wykwity

Miód sekcyjny i w plastrach

Pracownia pasieczna

Sprzedaż miodu

Sprzedaż

Rejestracja pasieki i sprzedaży bezpośredniej

Znakowanie produktów

Ewidencja sprzedaży

Rolniczy handel detaliczny

Ubiór pszczelarza

Rodzaje i odmiany miodu, skład chemiczny i właściwości

Definicja miodu

Rodzaje miodu

Właściwości miodu

Wymagania fizyczne i chemiczne

Składniki miodu

Odmiany miodu

Miód w żywieniu i medycynie

Miód w czasach historycznych

Produkcja miodu w Polsce i na świecie

Spożycie miodu

Miód jako produkt spożywczy

Miód jako produkt wspomagający leczenie

Miód jako środek leczniczy