Encyklopedia rybactwa
- Wydawnictwo: Instytut Rybactwa Śródlądowego
- 
                            
                                                            Dostępność:
                                
                                                                    
    
        
    Wysyłka w 7 dni
    
                                                                                                
                                                            
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: IRS, 2011
- Liczba stron : 590
- Oprawa i wymiary: twarda, 180 x 245 mm
- ISBN: 978-83-60111-59-8
- egz.
- 88,00 zł
Nowa wersja encyklopedii zawiera około 3550 haseł związanych regionalnie z Polską i podobnie jak pierwsza charakteryzuje warunki fizyko-chemiczne wody, występujące w niej organizmy roślinne i zwierzęta, określane jako plankton, bentos, neuston, a w szczególności ryby oraz wybrane płazy, gady, ptaki i ssaki. Przedstawia wieloraki wpływ człowieka na stan czystości wody, regulację rzek i budowę obiektów związanych z rybackim i wędkarskim jej użytkowaniem, a w tym z chowem i hodowlą ryb, zwanym akwakulturą.
Encyklopedia rybactwa zawiera około 3550 haseł.

Rybactwo wraz z wchodzącym w zakres jego działalności wędkarstwem odgrywa coraz większe społeczne znaczenie. Stanowi nie tylko sposób pozyskiwania i wytwarzania atrakcyjnego produktu spożywczego, ale także istotny element rekreacji, łączącej człowieka ze środowiskiem wodnym, a w tym jego ochroną przed nadmierną intensywnością eksploatacji zamieszkujących je organizmów oraz zanieczyszczaniem.
Pierwsze encyklopedyczne tego przedstawienie opublikowano w Polsce w 1998 r. Cały nakład został już rozprowadzony, co umożliwiło jego poprawienie i uzupełnienie, zwłaszcza o charakterystykę ryb występujących w Bałtyku oraz wybraną grupę Osób związanych z rybactwem współcześnie, a w tym z jego działalnością gospodarczą, rekreacyjną, nauką, dydaktyką i ponowne jej wydanie.
Nowa wersja zawiera około 3550 haseł związanych regionalnie z Polską i podobnie jak pierwsza charakteryzuje warunki fizyko-chemiczne wody, występujące w niej organizmy roślinne i zwierzęta, określane jako plankton, bentos, neuston, a w szczególności ryby oraz wybrane płazy, gady, ptaki i ssaki. Przedstawia wieloraki wpływ człowieka na stan czystości wody, regulację rzek i budowę obiektów związanych z rybackim i wędkarskim jej użytkowaniem, a w tym z chowem i hodowlą ryb, zwanym akwakulturą.
Opis poszczególnych haseł sygnowano skrótami imienia i nazwiska ich autorów, a wybrane ilustrowano rysunkami, zdjęciami i tabelami. Łączono je często odsyłaczem (-») pozwalającym wskazać na uzupełniające informacje o pokrewnej tematyce i wyjaśniające znaczenia mniej znanych terminów. Zrezygnowano ze skrótów, poza powszechnie używanymi i nie wymagającymi objaśnień.
Aktualne wydanie, ze zmienionym tytułem jest podobnie jak pierwsze dalekie od doskonałości, a zwłaszcza w omówieniu techniki pozyskiwania ryb w morzu.
 
W opisie przedstawiliśmy przykładowe hasła z encyklopedii. 
 
| Tytuł | Encyklopedia rybactwa | 
| Autor | praca zbiorowa | 
| Wydawca | IRŚ | 
| Rok wydania | 2011 | 
| Liczba stron | 590 | 
| Wymiary | 180 x 245 mm | 
| Okładka | Twarda z obwolutą | 
| ISBN | 978-83-60111-59-8 | 
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.
 
            