Drobiarstwo niekonwencjonalnie

  • Wydawnictwo: Pro Agricola
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: Teresa Majewska
  • Wydawca, rok wydania: ProAgricola, 2017
  • Liczba stron : 208
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-917877-2-4

Książka dotycząca hodowli drobiu, dla osób posiadających już pewną wiedzę z zakresu drobiarstwa, bowiem zawiera tylko wybrane zagadnienia z żywienia i utrzymania drobiu, oparte najczęściej o wyniki własnych badań

OSTATNIE EGZEMPLARZE - KSIĄŻKI MAJĄ ZNISZCZONE OKŁADKI

Autorka książki Teresa Majewska, profesor Katedry Drobiarstwa UWM w Olsztynie jest inicjatorką nowatorskich rozwiązań w produkcji drobiarskiej ostatnich lat. Nazwana została przez Akademię Indyka Matką Chrzestną polskiego indyka. Książka przez nią napisana odbiega nieco od formy i stylu charakterystycznego dla podręczników akademickich. Wyróżnia ją swobodny, niekiedy wręcz gawędziarski tok narracji. Informacje zawarte w książce dotyczą nie tylko drobiu, ale także innych gatunków zwierząt gospodarskich oraz człowieka. Książka w zasadzie przeznaczona jest dla czytelnika, który posiada już pewną wiedzę z zakresu drobiarstwa, bowiem zawiera tylko wybrane zagadnienia z żywienia i utrzymania drobiu, oparte najczęściej o wyniki własnych badań. Dotyczą one m.in. takich dodatków paszowych jak: węgiel drzewny, czosnek, popiół, imbir czy drożdże, stosowanych u wszystkich gatunków drobiu, a przede wszystkim u indyków. W sposobie przedstawienia problematyki drobiarskiej uderza przede wszystkim dążenie do wyjaśnienia mechanizmów oddziaływania poszczególnych czynników na organizm ptaka, zgodnie z mottem tej książki „Może nie dowiecie się więcej, ale więcej zrozumiecie ".

Książka ta jest drugim wydaniem „Drobiarstwa niekonwencjonalnego", wydanego przed 11 laty przez Oficynę Wydawniczą „HOŻA". Obecne wy­danie zostało poszerzone o 6 nowych rozdziałów i uaktualnione.

Przez cały ten czas drobiarstwo w Polsce bardzo dynamicznie się roz­wijało, ale zaszły też ogromne zmiany. Pojawiły się nowe komponenty pa­szowe i mnóstwo nowych preparatów - jako tzw. dodatków paszowych no­wej generacji, ale jednocześnie niekorzystnie zmienił się smak i jakość produktów drobiarskich. Obniżyła się również odporność ptaków, nasiliły się choroby przewodu pokarmowego i pojawiły niespotykane dotąd u dro­biu choroby metaboliczne tzw. cywilizacyjne - co potwierdza to, co ktoś mądry kiedyś powiedział - „przyroda sobie gwałtu czynić nie dopuści i co jakiś czas pokazuje, kto tu rządzi". W wyniku tego, producenci drobiu, żywieniowcy oraz lekarze wetery­narii zgodnie uznali, że w dobie przemysłowej produkcji zwierzęcej, drogą do produkcji bezpiecznej żywności jest powrót do naturalnych, starych, sprawdzonych rozwiązań i dodatków paszowych. Zaproponowane w tej książce rozwiązania dają szansę na to, że nawet intensywna produkcja drobiarska może mieć znamiona produkcji proeko­logicznej.

Spis treści

Kury - najpopularniejsze ptaki świata

Indyki - arystokracja wśród drobiu

Kaczki - ptaki wybitnie wodne

Gęsi - ptaki ekologiczne

Historie miłosne ptaków

Budowa i funkcjonowanie przewodu pokarmowego drobiu

Pasze stosowane w żywieniu drobiu

Rola flory bakteryjnej w funkcjonowaniu

przewodu pokarmowego i ochronie zdrowia ptaków

Nasz przyjaciel Lactobacillus

Witaminy a jedzenie pomiotu - czyli co drzemie w kupie?

Drożdże - naturalny probiotyk, prebiotyk i detoksykant

Do czego ptakom potrzebny jest żwirek krzemowy?

Węgiel drzewny dodatkiem paszowym XXI wieku

Niedoceniane właściwości zwykłego popiołu

Tajemnica białej kuleczki - czyli dlaczego ptaki jedzą styropian?

Siła działania czosnku

Przyprawy też leczą - imbir, cynamon i anyż zamiast antybiotyków

Łuski z nasion kakaowca

Ostrożnie z witaminami

Zmysły ptaków - wzrok, słuch, węch i smak

Tłuszczowe niebezpieczeństwo

Olej lniany - dobry na linoleum i pokost

Dlaczego ptaki padają w czasie upałów?

Jajo jako pokarm dla człowieka i nie tylko