Żywienie w chorobach nowotworowych

  • Wydawnictwo: PZWL
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: PZWL, 2020
  • Liczba stron : 1058
  • Oprawa i wymiary: twarda, 210 x 250 mm
  • ISBN: 978-83-200-5887-1
  • egz.
  • 279,00 zł

Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej.
Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Patronat merytoryczny : Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego