Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi

  • Wydawnictwo: SBM
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
  • Wydawca, rok wydania: SBM, 2020
  • Liczba stron : 192
  • Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 235 mm
  • ISBN: 9788366482517
  • egz.
  • 39,90 zł

Książka skierowana jest zarówno do osób zainteresowanych aktualny­mi zagadnieniami apiterapii, jak i le­karzy

Miód, pyłek kwiatowy, pierzga i mleczko pszczele należą do największych dobrodziejstw natury. To nie tylko smaczne i odżywcze pokarmy, lecz także cenne produkty wykorzystywane w apiterapii. Korzystny wpływ na nasze zdrowie mają również propolis, j ad i wosk pszczeli, czerw trutowy oraz powietrze ulowe. W zależności od rodzaju schorzenia mogą wspomagać terapię, a niekiedy stanowią alternatywną metodę leczenia, szczególnie gdy zawiodły klasyczne środki farmakologiczne.

Książka skierowana zarówno do osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wzmocnić odporność, jaki do farmaceutów oraz specjalistów z różnych dziedzin medycyny poszukujących rzetelnych informacji opartych na publikacjach naukowych i badaniach klinicznych.

 

Od wydania pierwszej naszej książ­ki na temat apiterapii minęło prawie ćwierć wieku. W międzyczasie napi­saliśmy kilkanaście pozycji dotyczą­cych możliwości stosowania w prak­tyce medycznej produktów pszcze­lich. Jednak postęp w tej dziedzinie, w tym wprowadzenie do lecznictwa nowych produktów pochodzenia pszczelego, skłoniły nas do napisania kolejnej publikacji.

Zamieściliśmy w niej informacje do­tyczące leczenia produktami pszcze­limi, takimi jak: miód pszczeli, pyłek kwiatowy (obnóże pszczele), pierzga, propolis i mleczko pszczele, a tak­że środkami rzadziej stosowanymi w terapii, w tym jadem pszczelim, woskiem pszczelim, czerwiem truto- wym i powietrzem ulowym. Osobno zostały opisane choroby, które można leczyć tymi produktami. Całość opar­ta jest na publikacjach naukowych i badaniach klinicznych. Takie ujęcie tematu pozwala na wykorzystanie omawianych produktów we wła­snym zakresie, a także przez lekarzy, zarówno do celów leczniczych, jak i zapobiegawczych.

Chcieliśmy ponadto zwrócić uwa­gę na to, że umiejętnie wykorzysty­wane produkty pszczele mogą przy­nieść osobom chorym wiele korzyści.

Niemniej jednak podajemy także informacje dotyczące przeciwwska­zań i niekiedy ubocznych skutków ich stosowania. Wyraźnie akcentuje­my, że produkty pszczele odgrywają przede wszystkim rolę wspomagają­cą leczenie wielu chorób za pomo­cą preparatów konwencjonalnych. W niektórych przypadkach mogą one jednak stanowić alternatywną meto­dę leczenia, szczególnie gdy klasycz­na terapia nie jest w stanie choremu pomóc. Z tego względu w opraco­waniu zamieszczamy w większości przykłady badań klinicznych lub ob­serwacji lekarzy, które odnoszą się do konkretnych jednostek chorobowych, podając jednocześnie dawkowanie produktów pszczelich oraz wyniki zastosowanej terapii. W niektórych przypadkach wykorzystujemy także skuteczne metody leczenia zaczerp­nięte z medycyny ludowej, a nawet opisy poszczególnych sytuacji.

Książka skierowana jest zarówno do osób zainteresowanych aktualny­mi zagadnieniami apiterapii, jak i le­karzy - specjalistów z różnych dzie­dzin medycyny oraz farmaceutów. Wierzymy, że będzie ona pomocna w wyborze odpowiednich produktów pszczelich do wspomagania leczenia określonych dolegliwości.

Spis treści

Rozwój apiterapii        

Miód pszczeli 

Ogólna charakterystyka          

Wytwarzanie miodu przez pszczoły; Pozyskiwanie miodu; Cechy fizykochemiczne; Skład chemiczny miodu; Przechowywanie          

Rodzaje miodu

Typy i odmiany miodu; Miody sekcyjne, plastrowe i kremowane; Ziołomiody; Preparaty miodowe

Leczenie chorób wewnętrznych

Miażdżyca tętnic; Choroba niedokrwienna serca; Choroba przeziębieniowa; Choroby układu nerwowego; Zapalenie żołądka i jelit; Choroby pęcherzyka żółciowego; Zaparcia; Niedowłady spastyczne i stwardnienie rozsiane; AIDS

Leczenie chorób miejscowych

Rany odleżynowe; Owrzodzenia cukrzycowe stóp        

Lecznicze właściwości krajowych miodów odmianowych

Miód rzepakowy; Miód akacjowy; Miód lipowy; Miód gryczany; Miód wrzosowy; Miód wielokwiatowy; Miód ze spadzi liściastej; Miód ze spadzi iglastej; Miód nektarowo-spadziowy; Podsumowanie

Lecznicze właściwości miodu manuka

Przyjmowanie i dawkowanie miodu pszczelego

Przeciwwskazania; Uczulenie na miód; Botulizm u niemowląt

Pyłek kwiatowy           

Ogólna charakterystyka ; Zbiór przez pszczoły; Pozyskiwanie; Utrwalanie; Budowa i wygląd ziaren pyłku; Skład chemiczny; Przechowywanie

Leczenie pyłkiem kwiatowym

Pobudzenie odporności immunologicznej; Podwyższanie sprawności psychicznej; Przewlekłe zapalenie wątroby; Niedowaga i brak łaknienia; Sposoby podawania i dawkowania; Przeciwwskazania

Pierzga

Ogólna charakterystyka; Powstawanie pierzgi; Pozyskiwanie pierzgi; Suszenie i przechowywanie; Skład chemiczny; Leczenie pierzgą; Przydatność w kardiologii; Niedokrwistość wynikająca z niedoboru żelaza; Dawkowanie, sposób podawania, przeciwwskazania

Propolis

Ogólna charakterystyka; Zbiór przez pszczoły; Pozyskiwanie propolisu; Oczyszczanie i przechowywanie; Właściwości fizykochemiczne; Skład surowego propolisu; Ekstrakty propolisowe; Standaryzacja ekstraktów propolisowych; Skład chemiczny krajowego EEP; Leczenie chorób skóry; Rany pooperacyjne i pourazowe; Ropne choroby skóry; Owrzodzenia podudzi; Łuszczyca; Leczenie chorób błon śluzowych; Ostry nieżyt nosa; Afty nawracające; Przewlekłe zapalenie gardła; Leczenie chorób wewnętrznych; Nadciśnienie tętnicze; Hiperlipidemia; Przewlekłe zapalenie oskrzeli; Przewlekłe zapalenie wątroby; Przewlekłe biegunki bakteryjne u dzieci; Sposoby podawania i dawkowanie; Choroby miejscowe; Choroby wewnętrzne    ; Przeciwwskazania; Zastosowanie miejscowe; Zastosowanie doustne

Mleczko pszczele

Ogólna charakterystyka; Wytwarzanie przez pszczoły; Pozyskiwanie mleczka pszczelego; Właściwości organoleptyczne i fizyko-chemiczne mleczka pszczelego; Skład chemiczny mleczka pszczelego; Przechowywanie i konserwacja; Działanie lecznicze; Niedociśnienie tętnicze krwi; Encefalopatia nadciśnieniowa; Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy; Nerwica lękowa; Leczenie stanów autoimmunosupresyjnych; Stany pozawałowe; Dawkowanie; Przeciwwskazania

Jad pszczeli

Ogólna charakterystyka; Wytwarzanie przez pszczoły; Pozyskiwanie; Właściwości fizykochemiczne; Skład chemiczny jadu pszczelego; Standaryzacja; Trwałość i przechowywanie; Reakcja organizmu na użądlenie; Wskazania do leczenia jadem pszczelim; Przeciwwskazania do apitoksynoterapii; Sposoby leczenia; Użądlenia przez pszczoły; Wstrzyknięcia; Maści i mazidła; Inne metody; Preparaty; Leczenie jadem pszczelim; Choroby układu krwionośnego; Choroby układu oddechowego; Choroby reumatyczne; Choroby neurologiczne; Inne choroby

Wosk pszczeli

Ogólna charakterystyka ; Wytwarzanie przez pszczoły; Źródła wosku pszczelego; Pozyskiwanie; Oczyszczanie i przechowywanie; Cechy organoleptyczne; Cechy fizykochemiczne; Skład chemiczny; Działanie lecznicze; Choroby skóry; Choroby błon śluzowych; Choroby narządu ruchu; Choroby wewnętrzne; Bezpieczeństwo stosowania

Czerw trutowy

Ogólna charakterystyka ; Rozwój i pozyskiwanie; Konserwacja i przechowywanie; Skład chemiczny; Działanie lecznicze; Choroby nerwowe i psychiczne; Niepłodność u mężczyzn; Inne choroby; Bezpieczeństwo stosowania

Uloterapia

Oddziaływanie rodziny pszczelej na organizm człowieka; Powietrze ulowe; Biopole pszczół; Mikrodrgania; Ciepło rodziny pszczelej; Efekt akustyczny; Efekt psychoemocjonalny; Wzajemne oddziaływanie; Pomieszczenia i sposoby wykorzystania powietrza ulowego; Biodomki pszczele; Apipiramidy; Wykorzystanie bezpośrednie; Gabinety uloterapii; Wskazania lecznicze do uloterapii; Powietrze ulowe; Uloterapia; Woda naenergetyzowana; Metodyka zabiegowa; Powietrze ulowe; Uloterapia; Woda naenergetyzowana; Przeciwwskazania

Leczenie kompleksowe produktami pszczelimi

Zaburzenia wywołane radioterapią nowotworów; Atopowe zapalenie skóry; Żylaki kończyn dolnych; Rozrost gruczołu krokowego; Choroba Hashimoto

Błędne i naukowe opinie o produktach pszczelich

Miód pszczeli; Krystalizacja miodu; Zafałszowania miodu; Ogrzewanie miodu; Przechowywanie miodu; Przyjmowanie miodu; Wpływ miodu na trzustkę; Miód w cukrzycy; Miód a choroby nowotworowe; Miód i otyłość; Pyłek kwiatowy; Uczulenie na pyłek kwiatowy; Zanieczyszczenia pyłku kwiatowego; Dawkowanie pyłku kwiatowego; Pierzga; Działanie lecznicze pierzgi; Propolis; Jakość surowego propolisu; Propolis z różnych regionów geograficznych; Alergia na propolis; Przyjmowanie propolisu; Propolis w cukrzycy; Propolis w udarze mózgu; Mleczko pszczele; Dawkowanie mleczka pszczelego; Hormony płciowe mleczka pszczelego; Jad pszczeli; Użądlenia przez pszczoły; Jad pszczeli w udarze mózgu; Wosk pszczeli; Wosk jako lek doustny; Czerw trutowy; Czerw trutowy w niepłodności u mężczyzn; Uloterapia; Uloterapia a zanieczyszczenie powietrza

Bibliografia