Transport i dystrybucja substancji pokarmowych w roślinach
- Wydawnictwo: SGGW
- 
                            
                                                            Dostępność:
                                
                                                                    
    
        
    Towar chwilowo niedostępny
    
                                                                                                
                                                            
- Autor: Zofia Starck
- Wydawca, rok wydania: SGGW, 2003
- Liczba stron : 360
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 83-7244-389-0
Głównym zamierzeniem autorki niniejszej publikacji było przedstawienie, możliwie wszechstronnie, problemu transportu i dystrybucji substancji pokarmowych, głównie szeroko pojętych produktów fotosyntezy w interakcji z wielkością produkcji fotosyntetycznej, a tylko fragmentarycznie - z zaopatrzeniem roślin w związki mineralne.
Głównym zamierzeniem autorki niniejszej publikacji było przedstawienie, możliwie wszechstronnie, problemu transportu i dystrybucji substancji pokarmowych, głównie szeroko pojętych produktów fotosyntezy w interakcji z wielkością produkcji fotosyntetycznej, a tylko fragmentarycznie - z zaopatrzeniem roślin w związki mineralne. Uwzględniono też, choć nieco w skrócie, współzależności metabolizmu związków azotowych w aspekcie stosunków C/N oraz fosforu, różnice i podobieństwa transportu przez symplast lub apoplast, floem, a tylko marginalnie przez ksylem. W każdym dziale uwagę zwrócono na integracje procesów transportu i dystrybucji z procesami fotosyntezy i wzrostu poszczególnych organów, modulowanych przez czynniki środowiska, w tym również stresowe.
 Spis treści
 Wstęp
 1. Rzut oka na transport - od organelli do całego organizmu
 2. Droga zasymilowanego węgla - od chloroplastu do floemu
 3. Floem i ksylem - tkanki przewodzące substancje pokarmowe i nośniki informacji
 4. Akceptory produktów fotosyntezy
 5. Dystrybucja biomasy w całej roślinie
 Literatura
| Tytuł | Transport i dystrybucja substancji pokarmowych w roślinach | 
| Autor | Zofia Starck | 
| Wydawca | SGGW | 
| Rok wydania | 2003 | 
| Liczba stron | 360 | 
| Wymiary | 170 x 240mm | 
| Okładka | miękka | 
| ISBN | 83-7244-389-0 | 
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.
 
            