Jakość surowców pochodzenia zwierzęcego

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2018
  • Liczba stron : 130
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7259-263-7
  • egz.
  • 29,00 zł

Monografia zawiera materiały, które mogą być przydatne w pracy osobom zajmującym się surowcami pochodzenia zwierzęcego oraz chowem i hodowlą zwierząt - ułatwią zwłaszcza zarządzanie w tych działach produkcji.

W pracy zamieszczono m.in. informacje o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz sposobach i możliwościach ich modyfikowania. Czytelnik znajdzie także wiadomości na temat żywności ekologicznej, ras lokalnych i produktów regionalnych.

Spis treści

Żywność tradycyjna jako element zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich województwa lubelskiego i podkarpackiego

Znaczenie dziczyzny w żywieniu człowieka i gospodarce żywnościowej

Wpływ betainy i choliny na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi indyczek rzeźnych

Czynniki warunkujące jakość higieniczną mleka towarowego

Lixoxym - budowa, funkcje, zastosowanie

Produkty regionalne pochodzenia wieprzowego jako możliwość rozwoju rodzinnych gospodarstw na lubelszczynzy

Zdrowotność gruczołu mlekowego u krów z uwzględnieniem lokalnych ras bydła

Możliwość wykorzystania wybranych szczepów bakterii mlekowych wzbogaconych jonami magnezu do produkcji żywności probiotycznej

Możliwość wykorzystania analizy zawartości glutationu w diagnostyce zdrowia drobiu

Ceruloplazmina — wskaźnik przydatny w obrazowaniu statusu immunologicznego oraz oksydoredukcyjnego organizmu

Analiza porównawcza cen miodów odmianowych na terenie całej Polski

Zioła i fitobiotyki w żywieniu zwierząt

Charakterystyka głównych czynników decydujących o długości użytkowania krów mlecznych

Analiza porównawcza prób miodów polskich pod względem zawartości wody

Ocena jakości mleka towarowego dostarczanego do wybranej spółdzielni mleczarskiej położonej na terenie Podlasia

Jakość żywności ekologicznej

Wskaźniki dobrostanu i ich wpływ na jakość mleka krowiego