Emulgatory

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: WNT
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Clyde E. Stauffer
  • Wydawca, rok wydania: WNT, 2001
  • Liczba stron : 182
  • Oprawa i wymiary: miękka, 190 x 240 mm
  • ISBN: 83-204-2661-8
  • egz.
  • 38,90 zł

W tej książce Czytelnicy znajdą podstawowe, niezbędne informacje o budowie, właściwościach i szczegółowym zastosowaniu emulgatorów.

Emulgatory (surfaktanty) są to związki powierzchniowo czynne, coraz powszechniej stosowane w światowym przemyśle żywnościowym, zwłaszcza do wyrobów niskotłuszczowych. W tej książce Czytelnicy znajdą podstawowe, niezbędne informacje o budowie, właściwościach i szczegółowym zastosowaniu tych substancji. Po wprowadzeniu w fizykochemiczne podstawy procesów zachodzących na granicy faz omówiono strukturę molekularną emulgatorów, tłuszczów i faz pośrednich, opisano rodzaje emulgatorów stosowanych w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem ich znaczenia w produkcji piekarskiej, mleczarskiej, w wytwarzaniu majonezów sosów i napojów. Książka jest napisana bardzo przystępnie, przejrzyście ilustrowana, uzupełniona słowniczkiem stosowanych terminów i tabelami zawierającymi wskazówki, jak korygować błędy zaistniałe w czasie procesu technologicznego. Z podręcznika skorzystają zarówno studenci wydziałów technologii żywności, jak i technolodzy, towaroznawcy i producenci żywności. Może to być książka pomocnicza dla uczniów szkół gastronomicznych.

Tytuł

Emulgatory

Autor

Clyde E. Stauffer

Wydawca

WNT

Rok wydania

2001

Liczba stron

182

Wymiary

190 x 240 mm

Okładka

miękka

ISBN

83-204-2661-8