Technologia zbóż część 1

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • Dostępność: Towar chwilowo niedostępny
  • Autor: Anna Sobczyk, Joanna Kaszuba
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2015
  • Liczba stron : 75
  • Oprawa i wymiary: miękka, 160 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7996-193-1

Technologia zbóż część I Ocena Wartości technologicznej ziarna Przygotowanie do przemiału i przemiał ziarna

Podręcznik przeznaczony jest dla studentów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Stanowi pierwszy z serii podręczników dotyczących technologii przetwórstwa zbóż, dostosowanych do potrzeb zajęć laboratoryjnych z przedmiotów: technologia zbóż oraz technologia piekarstwa i ciastkarstwa realizowanych w Centrum Innowacji i Wdrożeń w Przemyśle Spożywczym działającym przy Wydziale Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Tematy poruszane w niniejszym opracowaniu mogą zainteresować również rolników i producentów przetworów zbożowych, których tą drogą zachęcamy do odwiedzin wspomnianego Centrum i współpracy.

Materiał podręcznika został podzielony na trzy części. W pierwszej [teoretycznej] części przedstawiono zasady kwalifikacji ziarna do określonych działów przetwórstwa zbożowego oraz wybrane zagadnienia technologii przemiału przemysłowego. W części drugiej (praktycznej) omówiono metody, a także dostępne w Centrum maszyny i urządzenia techniczne przydatne w definiowaniu kierunku użytkowego zbóż i ocenie wartości przemiałowej z podaniem szczegółów wykonania tego typu analiz. Część ostatnia obejmuje spis zadań do wykonania podczas zajęć dydaktycznych, uwagi co do ich organizacji oraz sugestie dotyczące interpretacji wyników.

Technologia przetworów zbożowych bazuje na wiedzy z zakresu ogólnej technologii, chemii i biochemii, inżynierii procesowej i maszynoznawstwa. Zachęcamy do lektury, mając nadzieję, że przyczyni się ona nie tylko do usystematyzowania zdobytych wiadomości, ale przede wszystkim wskaże praktyczną stronę ich wykorzystania.