Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
- 
                            
                                                            Dostępność:
                                
                                                                    
    
        
    Wysyłka w 24 godziny
    
                                                                                                
                                                            
- Autor: pod red. Zygmunta Litwińczuka
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 2011
- Liczba stron : 246
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7259-200-2
- egz.
- 45,00 zł
Książka przeznaczona jest dla studentów uczelni o profilu rolniczym i ekonomicznym, szczególnie dla takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności czy zootechnika. Może być również przydatna dla służb zootechnicznych i surowcowych zakładów przetwórczych oraz służby celnej, które mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi i produktami ich przetwórstwa.
W 12 rozdziałach przedstawiono aktualnie obowiązujące zasady i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców i produktów pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich, ryb i pszczół, poczynając od mleka poprzez mięso, jaja, produkty pszczele, skóry, a kończąc na wełnie i pierzu. Opisano dokładnie zasady przeprowadzania odpowiednich ocen towaroznawczych oraz klasyfikacji surowców i pozyskiwanych z nich produktów. W większości przypadków podano także szczegółowe metody i tryb postępowania przy ocenie poszczególnych wskaźników i wyróżników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych ustanowionych przez Polski Komitet Normalizacyjny, odwołując się do konkretnego tytułu i numeru normy.
Autorzy książki są pracownikami Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie — Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych oraz Pracowni Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego. Realizują zajęcia dydaktyczne z tego zakresu na kierunkach studiów: towaroznawstwo, dietetyka, bezpieczeństwo żywności, zootechnika (specjalność towaroznawstwo i przetwórstwo surowców zwierzęcych) i ochrona środowiska (specjalność proekologiczne systemy produkcji żywności). Wyniki swoich badań publikują w uznanych czasopismach naukowych związanych z tą problematyką, takich jak: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, Polish Journal of Food and Nutrition Science, Towaroznawcze Problemy Jakości/Polish Journal of Commodity Science. Uczestniczą również jako członkowie w pracach różnych towarzystw, organizacji i komisji, np. Komisji Nauk Towaroznawczych PAN.
W treści:
Mleko
Produkty mleczne
Mięso
Przetwory mięsne
Tłuszcze
Ryby
Jaja
Przetwory jajowe
Miód
Wełna
Skóry
Pierze i puch
| Tytuł | Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych | 
| Autor | pod red. Zygmunta Litwińczuka | 
| Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie | 
| Rok wydania | 2011 | 
| Liczba stron | 246 | 
| Wymiary | 170 x 240 mm | 
| Okładka | miękka | 
| ISBN | 978-83-7259-200-2 | 
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.
 
            