Mleczko pszczele i homogenat trutowy

  • Wydawnictwo: Bartnik Sądecki
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Włodymir Małychin
  • Wydawca, rok wydania: Bartnik Sądecki, 2016
  • Liczba stron : 71
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-61904-88-5
  • egz.
  • 25,90 zł

Książka dotyczy technologii pozyskiwania mleczka pszczelego oraz homogenatu trutowego

Zasadniczo niezmienny pozostaje mój negatywny stosunek do stymulacji rodzin różnego rodzaju węglowodanowo-białkowymi paszami podczas pozyskiwania mleczka pszczelego. Szczególną uwagę przy pozyskiwaniu i przechowywaniu mleczka zwracam na reżym technologiczny zapewniający wysoką aktywność biologiczną produktu. Wielomateczna zimowla i rozpoczynanie sezonu z kilkoma matkami w rodzinie stwarza możliwość zasadniczo nowego sposobu przygotowania rodziny wychowującej, oraz wcześniejszego o 2-3 tygodnie rozpoczęcia odbioru mleczka. Wyjątkowość książki i przydatność technologii pozyskiwania produktu polega na tworzeniu minigrup „Karuzela" i „Symbioza". Co to oznacza, wyjaśniam w tym wydawnictwie, będącym wynikiem moich doświadczeń z ostatnich lat.

Na początek, moja rada dla nowi­cjuszy: bardzo ważne, żeby pszczelarzenie zaczynać pod okiem doświad­czonego, mądrego pszczelarza.

Na szczęście tak było w moim przypadku - zacząłem pierwsze kroki z pomocą doświadczonego i bardzo skrupulatnego pszczelarza. Niestety, mimo dobrej praktyki zaraz w pierw­szym sezonie dała znać o sobie moja uboga wiedza o naturze pszczół i ich biologii. Nawet w nazewnictwie trudno było mi się zorientować, nie mówiąc o praktycz­nym zastosowaniu tych terminów. Dlatego w 1989 roku podjąłem decyzję, aby rozpocząć korespondencyjny kurs pszczelarstwa w Monasterze Św. Trójcy w Ki­jowie. Po skończeniu kursu zrezygnowałem z pracy i pasieka stała się moim jedy­nym źródłem utrzymania.

Po zakończeniu specjalistycznego kursu i poprzez 30 lat praktyki brałem udział we wszystkich najważniejszych wydarzeniach z pszczelarstwa, zarówno krajo­wych, jak i zagranicznych. W tych ważnych wydarzeniach uczestniczyłem nie jako obser­wator. Występowałem w roli sprawozdawcy o zastosowaniu naukowych i prak­tycznych innowacji opracowanych w Ukrainie. Do dzisiaj opublikowano ponad 30 moich artykułów i monogramów w specjalistycznej prasie krajowej. Wydano trzy moje książki traktujące o szczególnej, nowatorskiej technologii pszczelnictwa i pozyskiwaniu preparatów leczniczych od pszczół. Każda z tych książek ma do­datek w postaci dyskietki wideo, pozwalającej na łatwiejsze przyswojenie omawia­nych zagadnień. Oprócz tego w Internecie, systematycznie publikowane są moje filmy pozwalające na łatwiejsze przyswojenie stosowanej technologii. Filmy te są dostępne i oglądane w około 50 krajach poprzez YouTube.

I na koniec, moje credo: pszczołom zabierać tylko nadwyżkę produkcji nie zubożając ich zapasów fizjologicznych niezbędnych dla dalszego istnienia. Moją główną zasadą handlową jest najwyższa jakość i solidność wobec odbiorców - wtedy rynek sam się otwiera.

Wstęp

Właściwości opisanej technologii pozyskiwania mleczka pszczelego

Sposoby formowania rodzin pszczelich

Gotowość rodzin pszczelich do produkcji mleczka

Przygotowanie prac. Mocowanie miseczek w ramkach hodowlanych

Narzędzia i udogodnienia używane przy zbiorze mleczka

Materiał do przekładania

Technika przekładania larw

Przekładanie larw

Technologia odbioru mleczka pszczelego w rodzinach osieroconych

Zbiór mleczka w rodzinach w nastroju rojowym

Technologia zbioru mleczka pszczelego w rodzinach z unasiennioną matką , Wielokorpusowy system uli

Jak formujemy rodzinę wychowującą?

Formowanie rodziny wychowującej

Technologia „Karuzeli"

Jak formuję rodziny w minigrupy?

Jak praktycznie wygląda mój sposób formowania rodziny pomocniczej z korpusem dotacyjnym?

Technologia „Symbiozy"

Baza pokarmowa przy produkcji mleczka

Produkcja mleczka pszczelego

Grafik przekładania larw w pełnym cyklu zbioru mleczka

Zbiór i przechowywanie mleczka pszczelego

Cechy jakościowe mleczka pszczelego

Konstrukcja i typy uli używanych przy produkcji mleczka pszczelego

Homogenat czerwiu trutowego

Produkcja i przechowywanie

Przygotowanie rodzin pszczelich do wychowania trutni

Praktyka przy pozyskiwaniu homogenatu trutowego

Kolejność prac

Jak sprawdzać dojrzałość czerwiu trutowego?

Pozyskiwanie czerwiu trutowego

Przeróbka końcowa

Przechowywanie homogenatu trutowego