Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: SGGW
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: pod redakcją Krzysztofa Leszczyńskiego i Anny Żbikowskiej
  • Wydawca, rok wydania: SGGW, 2016
  • Liczba stron : 212
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7583-659-2

Podstawowe wiadomości na temat zagadnień związanych z opakowaniami i pakowaniem. Starano się w nim przedstawić złożoność procesu doboru i oceny opakowań, w szczególności przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Podręcznik jest próbą usystematyzowania podstawowych wiadomości na temat zagadnień związanych z opakowaniami i pakowaniem. Starano się w nim przedstawić złożoność procesu doboru i oceny opakowań, w szczególności przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Poszczególne rozdziały obejmują zagadnienia, począwszy od ogólnych definicji opakowań i ich roli w procesie dostarczania produktów od producenta do konsumenta końcowego. Rola ta sprowadza się do konieczności spełniania bardzo różnych funkcji przez opakowania. Jedną z ważniejszych umiejętności jest prawidłowy dobór opakowań do produktów, jak również możliwość właściwej oceny prawidłowości zapakowania towarów. Wymaga to znajomości właściwości materiałów opakowaniowych w szerokim znaczeniu i pakowanych produktów, rozwiązań w zakresie konstrukcji opakowań jednostkowych, zbiorczych i transportowych oraz wiedzy z zakresu warunków, w jakich produkt i opakowanie mogą znaleźć się w drodze od producenta do odbiorcy końcowego (transport, magazynowanie itp.). Ważna jest również znajomość sposobów sprzedaży (marketing) oraz potrzeb nabywcy-konsumenta.

W kolejnych rozdziałach omówiono cechy podstawowych materiałów opakowaniowych i opakowań z nich wytworzonych, sposoby projektowania, znakowania i pakowania opakowań. Scharakteryzowano również wymagania stawiane opakowaniom jednostkowym, zbiorczym i transportowym. Omówiono także zagadnienia związane z towaroznawczą oceną różnych opakowań rynkowych. Poszczególne rozdziały kończą się opisem ćwiczeń, które pozwalają studiującym na uzyskanie umiejętności w omawianym zakresie.

Ideą przewodnią tej pracy jest umożliwienie uzyskania umiejętności i wiedzy w zakresie opakowalnictwa produktów spożywczych.

Treści opracowania są zgodne z wymaganiami Krajowych Ram Kwalifikacyjnych przewidzianych dla studiów I stopnia - inżynierskich realizowanych na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo, bezpieczeństwo żywności lub pokrewnych. Opracowanie to może być przydatne także dla pracowników inżynieryjno-technicznych, przedsiębiorstw produkujących opakowania i żywność.

W treści:

1. Klasyfikacja i funkcje opakowań

2. Opakowania z tworzyw sztucznych

3. Opakowania z papieru i tektury

4. Opakowania metalowe

5. Opakowania szklane

6. Opakowania zbiorcze i transportowe

7. Wytrzymałość mechaniczna materiałów opakowaniowych

8. Pakowanie żywności

9. Znakowanie opakowań

10. Projektowanie opakowań

11. Ocena towaroznawcza opakowań do żywności