Permakultura w ogrodzie

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Purana
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Damien Dekarz
  • Wydawca, rok wydania: Purana, 2021
  • Liczba stron : 172
  • Oprawa i wymiary: miękka, 160 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-66200-45-6
  • egz.
  • 37,90 zł

Istnieje wiele książek dotyczących permakultury, ale z mojego punktu widzenia brakuje poradnika zawierającego wskazówki gotowe do praktycznego zastosowania w ogrodzie. W tej książce rozmyślnie pomijam zatem permakulturę w jej globalnym wymiarze i koncentruję się wyłącznie na praktycznym ogrodnictwie oraz zagospodarowaniu terenu. W dalszej części nie będą omawiane tematy związane z siedliskiem, ekologią, ogólnymi stosunkami międzyludzkimi, wytwarzaniem energii itd. Taki wybór zagadnień pozwala nam dogłębnie zająć się tym, co możemy nazwać ogrodnictwem ekologicznym lub permakulturą w ogrodzie.

Jest również wiele książek ogrodniczych, lecz tylko niektóre oferują wizję samodzielnego działania w produktywnym ogrodzie, który umożliwia regenerację gleby i całej lokalnej różnorodności biologicznej...

Kiedy zajmowałem się warzywnictwem komercyjnym, niektórzy ludzie mówili mi, że moja działka o powierzchni 4100 m2 jest o wiele za mała, żebym mógł utrzymywać się z jej uprawy. Inni wyjaśniali mi, że aby coś wyrosło na tej nieurodzajnej glebie w niesprzyjającym klimacie, będę musiał przekopywać lub orać glebę, nawozić ją obornikiem, odchwaszczać, stosować środki ochrony i co dwa dni podlewać. Tymczasem, począwszy od pierwszego roku, razem z moją czteroosobową rodziną byliśmy samowystarczalni i zaopatrzeni w warzywa w 80 procentach. W następnym roku, dzięki mojemu ogrodowi, zarobiłem wystarczająco dużo pieniędzy ze sprzedaży warzyw i jaj. Oczywiście nie spaliśmy na pieniądzach i zdecydowaliśmy, że będziemy żyć skromnie. To jest właśnie to, co niektórzy nazywają „szczęśliwą wstrzemięźliwością”.

Aby odnieść sukces i wygrać zakład, musiałem przez dłuższy czas zapoznawać się z procesami zachodzącymi w glebie oraz sposobem doboru roślin użytkowych odpornych na choroby i nadających się do samodzielnego rozmnożenia.

Obserwowałem i próbowałem zrozumieć funkcjonowanie ekosystemów. Znalazłem również kilka sztuczek umożliwiających ograniczenie wszystkich nakładów. Oprócz posiadania odpowiedniego miejsca do uprawy roślin wyznaczyłem sobie misję, aby równocześnie zwiększyć całą bioróżnorodność.

Zawsze pragnąłem uprawiać jak najwięcej różnorodnych roślin, mieszać je ze sobą i tworzyć różne połączenia. Nigdy nie chciałem zajmować się monokulturą, ten model prowadzenia upraw jest bowiem obarczony wieloma problemami ogrodniczymi, takimi jak występowanie chorób czy wyjałowienie gleby. Staram się wspierać życie w glebie i pozostawiać dużo miejsca dla dzikich zwierząt i roślin, znajdując jednocześnie czas na podziwianie ich piękna.

 

Damien Dekarz jest znany ze swych inspirujących filmów na YouTubie (kanał „Permaculture, agroécologie, etc…”), przeznaczonych dla tych, którzy marzą o ogrodzie obfitującym w owoce i warzywa, oraz tych, którzy promują bioróżnorodność. Coraz więcej ludzi pragnie się zdrowo odżywiać, a zarazem żyć w poszanowaniu środowiska.

 

Permakultura jest sednem tej książki: praktycznej, bogato ilustrowanej, napisa­nej w sposób przystępny dla wszystkich. Dzięki układowi „miesiąc po miesiącu” będziecie mogli przez cały czas rozwijać projekt własnego ogrodu, w ogrodzie warzywnym zawsze jest bowiem coś do zrobienia, bez względu na porę roku. Zawarte w książce porady podpowiedzą wam, jak sprawić, aby gleba, w której uprawiamy rośliny, pozostała żyzna, a także jak uzyskać kompost, zrobić gno­jówkę, wysiać nasiona, przygotować sadzonki itd. Znajdziecie w niej wiele wskazówek, co robić, aby zaprzestać przekopywania gleby i nigdy więcej nie stosować insektycydów, fungicydów i herbicydów. Odkryjecie, jak stać się niezależnym ogrodnikiem bez dodatkowych nakładów. Po lektu­rze tej książki prawdopodobnie będziecie mieli całkiem inne spojrzenie na swój ogród warzywny. Poradnik, który trzymacie w rękach, tak naprawdę zawiera o wiele więcej niż tylko wskazówki ogrodnicze, pozwala bowiem zrozumieć całą złożoność przyrody i harmonijnie ewoluować wraz z nią.

 

Damien Dekarz

Autor od dzieciństwa jest pasjonatem przyrody. W 2009 roku rozpoczął własną działalność w dziedzinie ogrodnictwa ekologicznego. W tym samym roku został współzałożycielem stowarzyszenia La Graine Indocile, które promuje alternatywne rozwiązania na rzecz zrównoważonej autonomii. Nauczyciel, kreator, prelegent, od 2014 roku nagrywa filmy popularyzujące permakulturę i agroekologię. Eksperymentując, stworzył i opisał wiele technik dostosowanych do różnych wariantów ogrod­nictwa, które udostępnia na swojej stronie internetowej: www.permacultureetc.com. W listopadzie 2020 roku napisał dla wydawnictwa Terran książkę La forêt comestible (Jadalny las).

 

Spis treści

Po co ta książka?

Część I: Co to jest permakultura?

Każdy ma własną definicję

Projekt

Różnorodność biologiczna

Szkodniki?

Gleba

Praktyki rolnicze

Nawozy

Ściółkowanie (mulczowanie) gleby

Kompost

Uprawa na wałach

Polikultura

Zmianowanie i łączenie roślin w ogrodzie warzywnym

Warzywa wieloletnie

Jadalny las

Kwiaty

Dlaczego nie uprawiam roślin zgodnie z fazami Księżyca

Część II: miesiąc po miesiącu

Styczeń; Luty; Marzec; Kwiecień; Maj; Czerwiec ; Lipiec; Sierpień; Wrzesień; Październik; Listopad; Grudzień

Kalendarz siewu, sadzenia, zbiorów

Indeks ogrodnika

Słowniczek

Bibliografia

Więcej o autorze