Produkcja i rynek wołowiny w Polsce

  • Wydawnictwo: Pro Agricola
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: ProAgricola, 2017
  • Liczba stron : 300
  • Oprawa i wymiary: miękka, 200 x 260 mm
  • ISBN: 978-83-917877-4-8
  • egz.
  • 56,90 zł

Podręcznik dotyczący hodowli bydła rzeźnego, zwiększenia produkcji oraz poprawy opłacalności. Opisano rasy bydła, bazę paszową, żywienie cieląt.

W niniejszym opracowaniu wskazuje się na możliwości zwiększenia produkcji bydła rzeźnego, poprawę jakości wołowiny oraz polepszenie opłacalności jej produkcji w Polsce. Producent bydła rzeźnego uzyska niezbędne informacje na temat wyboru zwierząt do opasu, bazy paszowej, sposobów żywienia cieląt i młodego bydła rzeźnego. Czytelnik uzyska również cenną wiedzę o sposobie obrotu przedubojowego oraz zasadach skupu i klasyfikacji bydła rzeźnego. Obszernie omówiony został temat jakości kulinarnego mięsa wołowego oraz zagadnienia dotyczące czynników modyfikujących jego jakość, a także sposobów dystrybucji i sprzedaży wołowiny. Opracowanie obejmuje również problematykę opłacalności produkcji wołowiny, która ma podstawowe znaczenie w rozwoju rynku i konsumpcji mięsa wołowego w Polsce.

Praca przeznaczona jest głównie dla producentów bydła rzeźnego oraz dla pracowników przemysłu mięsnego, głównie z działów skupu i technologów przetwórstwa mięsnego. Stanowić ona może również cenne źródło wiedzy dla studentów kierunków zootechnicznych oraz towaroznawstwa produktów pochodzenia zwierzęcego.

Spis treści

PRODUKCJA WOŁOWINY W POLSCE l NA ŚWIECIE

1.1. Produkcja żywca wołowego w Polsce

1.2. Aktualny stan produkcji oraz spożycie mięsa wołowego

w Polsce na tle Europy i świata

1.3. Bydło wykorzystywane do produkcji wołowiny

1.4. Bydło rasy polskiej czerwonej może być użytkowane w kierunku mięsnym

1.5. Wykorzystanie „razówek" i wolców w produkcji wołowiny

1.6. Produkcja mieszańców towarowych

1.7. Bydło ras mlecznych w produkcji wołowiny

1.8. Co przemawia za prowadzeniem opasu mieszańców?

1.9. Dlaczego na krajowym rynku nie ma kulinarnego mięsa wołowego

z bydła rasy limousine?

PASZE l ŻYWIENIE BYDŁA OPASOWEGO

2.1. Pasze stosowane w opasie bydła

2.2. Żywienie cieląt przeznaczonych na rzeź lub do dalszego opasu

2.3. Żywienie buhajków i jałówek ras mięsnych po odsądzeniu od matek

2.4. Metody żywienia młodego bydła opasowego

2.5. Żywienie krów matek w stadach bydła mięsnego

2.6. Znaczenie użytków zielonych w produkcji wołowiny

2.7. Wpływ żywienia pastwiskowego bydła na wartość dietetyczną i przydatność technologiczną mięsa

2.8. Organizacja wypasu bydła rzeźnego

WARTOŚĆ RZEŹNA ORAZ JAKOŚĆ MIĘSA WOŁOWEGO

3.1. Wartość rzeźna bydła

3.2. Zasady skupu i klasyfikacja bydła rzeźnego

3.3. Zasady postępowania z bydłem w czasie obrotu przedubojowego

3.4. Wartość odżywcza i dietetyczna mięsa wołowego

3.5. Jakość wołowiny kulinarnej

UTRZYMANIE, NADZÓR WETERYNARYJNY l ROZRÓD

4.1. Budynki inwentarskie dla bydła opasowego

4.2. Nadzór weterynaryjny nad stadami bydła opasowego

4.3. Rozród w stadach bydła przeznaczonego na rzeź

4.4. Utrzymanie bydła rzeźnego w systemie ekologicznym

RYNEK l EKONOMIKA PRODUKCJI ŻYWCA WOŁOWEGO

5.1. Sposoby podniesienia opłacalności produkcji żywca wołowego w Polsce

5.2. Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego

5.3. Opas bydła rzeźnego może być opłacalny

ARTYKUŁY PROMOCYJNE

6.1. Energia i białko w szczelnym balocie

6.2. Intensywny opas bydła

6.3. Co Z tą płodnością?

6.4. System QMP - odpowiedź na potrzeby polskich producentów bydła mięsnego

SKUP l UBÓJ BYDŁA

OPINIE

8.1. Opinia prof. dr. hab. Tadeusza Szuka dotycząca zespołowego opracowania „Produkcja i rynek wołowiny w Polsce" pod redakcją prof. dr. hab. Stanisława Wajdy

8.2. Recenzja wydawnicza podręcznika „Produkcja i rynek wołowiny w Polsce"

pracy zbiorowej pod redakcją prof. dr. hab. dr. h.c. Stanisława Wajdy