Przetwórstwo rolno-spożywcze i biogospodarka

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: SGGW
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: SGGW, 2021
  • Liczba stron : 352
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7583-981-4
  • egz.
  • 38,90 zł

Publikacja obejmuje łącznie zagadnienia inżynieryjno-produkcyjne (w tym aparaturowe i energetyczne), biotechniczne oraz środowiskowe, decydujące o wynikach funkcjonowania przedsiębiorstwa z uwzględnieniem biogospodarki. Zagadnienia inżynieryjno-produkcyjne obejmują specyfikę prac oraz obszarów i zainteresowań badawczych z zakresu inżynierii rolniczej, inżynierii produkcji, inżynierii mechanicznej oraz technologii żywności i żywienia człowieka, określanych jako „zadania związane z eksploatacją techniczną, ekonomiką, zarządzaniem i inżynierią produkcji w różnych branżach przemysłu rolno-spożywczego i z wykorzystaniem odpadów na cele energetyczne”. Nawiązanie do organizacji produkcji obejmuje zagadnienia planowania, projektowania i wdrażania systemów produkcyjnych oraz zarządzania nimi w powiązaniu z systemami logistycznymi, jak też zapewnieniem ich wpływu na wydajność i efektywność produkcji. Inżynieria systemów biotechnicznych zajmuje się specjalistycznymi urządzeniami, maszynami oraz procesami produkcyjnymi, które funkcjonują w szeroko rozpatrywanym środowisku. Zagadnienia biotechniczne, obejmujące procesy, technologie przetwarzania i bioenergię, rozumiane są również jako „techniczne aspekty przetwarzania surowców biologicznych z uwzględnieniem zrównoważonego rozwoju i wymagań biogospodarki oraz zastosowania otrzymanych produktów”. W tym kontekście zawarto wybrane zagadnienia dotyczące praktycznego zastosowania biopaliw. Zagadnienia środowiskowe są skupione wokół problematyki użytkowania energii i wody, emisji zanieczyszczeń, wdrażania zasad czystszej produkcji, zagospodarowania odpadów na cele energetyczne oraz ekoefektywności podejmowanych przedsięwzięć. Ze względu na interdyscyplinarny charakter zagadnień biotechnicznych oraz nauki o żywności i jej przetwarzaniu, a także wybranych aspektów z inżynierii mechanicznej, w monografii zawarto następujące, główne grupy zagadnień:

- zwięzłą charakterystykę procesów i operacji jednostkowych z uwzględnieniem wybranych podstawowych wzorów i zależności wyjaśniających ich przebieg,

- przykłady rozwiązań konstrukcyjnych wybranych maszyn stosowanych do czyszczenia i rozdrabniania surowców roślinnych,

- przegląd technik przetwarzania i utrwalania żywności z uwzględniem higieny produkcji, pakowania i magazynowania gotowych produktów,

- użytkowanie aparatury produkcyjnej ze szczególnym uwzględnieniem branż: młynarskiej, olejarskiej, owocowo-warzywnej, mięsnej i mleczarskiej, ocenę energochłonności produkcji, jak również wykonanie uproszczonego bilansu energetycznego zakładu produkcyjnego na przykładzie chłodnictwa i produkcji etanolu,

- zestawienie wskaźników energochłonności i efektywności energetycznej produkcii oraz zużycia wody w kilkunastu branżach przetwórstwa rolno-spożywczego mogących posłużyć celom projektowym i do szacowania kosztów przedsięwzięcia produkcyjnego, w tym także analizy oddziaływania na środowisko, zarys problemów biogospodarki z uwzględnieniem zrównoważonego rozwoju czystszej produkcji i wykorzystania biokomponentów w celach energetycznych oraz ekoefektywności wybranych inwestycji przemysłowych.

Zamieszczono również przykłady obliczeń przydatnych w analizie poszczególnych zagadnień, uwzględniając dane zaczerpnięte z praktyki przemysłowej.

W treści

Wykaz stosowanych oznaczeń

Ogólna charakterystyka przetwórstwa rolno-spożywczego

Procesy i operacje jednostkowe - aspekty inżynieryjnei i technologiczne

Zagadnienia aparaturowe, produkcyjne i energetyczne

Biogospodarka- przemysł rolno-spożywczy - zrównoważony rozwój

Skorowidz rzeczowy