Rzepak. Identyfikacja agrofagów i niedoborów

  • Wydawnictwo: Agro Wydawnictwo
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Agro Wydawnictwo, 2018
  • Liczba stron : 144
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 210 mm
  • ISBN: 978-83-950876-0-8

Od 2014r. w Polsce i innych krajach UE obowiązuje integrowana ochrona roślin, co wymaga od praktyków szerokiej wiedzy o agrofagach, czyli chorobach, szkodnikach i chwastach.

Rzepak ozimy jest uszkadzany, porażany i zasiedlany przez około 100 różnych agro­fagow, które przy braku właściwej ochrony powodują duże straty ekonomiczne, a nawet całkowitą likwidację plantacji.

Opracowanie zawiera najważniejsze informacje, które dotyczą poprawnej identyfikacji agrofagow. W atlasie zamieszczono syntetyczne opisy agrofagow, informację o ich rozwoju, występowaniu, szkodliwości, progach szkodliwości, monitoringu, terminach zabiegów ochronnych, integrowanych metodach ochronnych z uwzględnieniem naj­ważniejszych substancji czynnych.

Oprócz agrofagow opisane są także objawy niedoboru składników pokarmowych, a także sposoby i techniki prowadzenia monitoringu plantacji na obecność agrofagow, co czyni, że publikacja jest całościowa i obejmuje kompleksowo problemy dotyczące rzepaku ozimego.

Opracowanie będzie szeroko wykorzystywane przez plantatorów rzepaku ozimego, doradców, szkoły, uczelnie oraz firmy, które obsługują rolników.

Atlas rzepaku będzie szeroko upowszechniany podczas wszystkich rolniczych im­prez. Dostępny będzie także na stronie magazynu rolniczego Agro Profil oraz w wielu księgarniach na terenie całego kraju.

Spis treści

Skala BBCH dla rzepaku

Hodowla odmian na potrzeby integrowanej ochrony i produkcji rzepaku

Chwasty zagrażające rzepakowi

Choroby zagrażające rzepakowi

Szkodniki zagrażające rzepakowi

Niedobory składników pokarmowych

Sposoby monitorowania obecności agrofagów i niedoboru składników pokarmowych