Strączkowe

  • Wydawnictwo: Agro Wydawnictwo
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Agro Wydawnictwo, 2018
  • Liczba stron : 58
  • Oprawa i wymiary: miękka, 210 x 295 mm
  • ISBN: 978-83-950876-4-6

Poradnik dotyczący uprawy roślin strączkowych

Rośliny bobowate, które mają grube nasiona o wysokiej zawartości białka, określa się mianem roślin strączkowych. Są uprawiane na całym świecie, jednak jeśli chodzi o Polskę, to nie miały one dotychczas większego znaczenia gospodarczego. Dostęp do taniej śruty sojowej importowanej z obu Ameryk oraz zmiana w żywieniu zwierząt, w tym wprowadzenie w tuczu trzody chlewnej dawek pokarmowych opartych wyłącznie na paszach treściwych, pozwoliły na to, by poekstrakcyjna śruta sojowa zadomowiła się w dawkach pokarmowych świń oraz drobiu blisko 30 lat temu. Próby zakazania stosowania śrut z soi GMO oraz zachęcanie przez wyższe dopłaty sprawiły, że w ostatnich latach skokowo zwiększyła się powierzchnia zasiewów strączkowych w Polsce. Problemy, o jakich można usłyszeć w różnych częściach kraju, to brak aktualnych informacji dotyczących uprawy, brak dostępnych środków ochrony roślin, głównie herbicydów, czy też brak perspektyw na ich zbyt, szczególnie nasion soi. Możliwości poradzenia sobie z najczęściej wymienianymi niedogodnościami w uprawie strączkowych skłoniły nas do przygotowania tego wydania, dodatkowo poszerzając je o inne istotne informacje, w tym dotyczące przygotowania gleby, informacje na temat mechanicznego zwalczania chwastów czy możliwości zbioru i wykorzystania plonów we własnym gospodarstwie jako dodatków białkowych w paszach treściwych.

Spis treści

Jaka przyszłość przed strączkowymi?

Soja - jest gdzie sprzedawać

Fazy rozwojowe strączkowych

Strączkowe można tradycyjnie i w uproszczeniach

Strączkowe są wybredne

Szczepionka bakteryjna w strączkowych to podstawa

Groch daje dobre plony

Bobik na dobre stanowiska

Łubin tylko na słabe gleby

Coraz więcej soi w Polsce

Nie ma miejsca dla chwastów

Szkodniki w strączkowych

Choroby roślin strączkowych - czy jest czym zwalczać?

Białko z pola

Pokruszyć i wyrównać glebę

Zbiór roślin strączkowych

Niskie cięcie ma znaczenie