Sum afrykański Technologia chowu

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Instytut Rybactwa Śródlądowego
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: Jerzy Adamek
  • Wydawca, rok wydania: Instytut Rybactwa Śródlądowego, 2014, wydanie 5 poprawione i rozszerzone
  • Liczba stron : 101
  • Oprawa i wymiary: twarda, 175 x 245 mm
  • ISBN: 978-83-60111-35-2

Poradnik chowu i hodowli suma afrykańskiego. Wymaganiam, podchów, chów, choroby.

Względy koniunkturalne ograniczają w ostatnich latach dalszy wzrost sprze­daży karpia towarowego. Szansą rozszerzenia asortymentu produkcji rybackiej jest podjęcie chowu nowych gatunków ryb. Szczególnie interesującym gatun­kiem wydaje się sum afrykański, ze względu na swoje cechy gatunkowe i użytkowe.

Sum afrykański zamieszkuje wszystkie rodzaje naturalnych wód słodkowodnych. Gatunek ten ma ważną cechę przydatną w intensywnym chowie, a mia­nowicie zdolność uzupełniającego oddychania tlenem atmosferycznym. Jego specyficznie zbudowany aparat oddechowy składa się z komory skrzelowej wy­pełnionej silnie ukrwionymi, krzaczasto rozgałęzionymi wyrostkami drugiego i czwartego łuku skrzelowego. Za pomocą tego narządu oddycha powietrzem atmosferycznym w wodach z deficytem tlenowym lub podczas krótkotrwałego przebywania poza środowiskiem wodnym. Jest wszystkożercą, może odżywiać się zarówno pokarmem roślinnym, jak i zwierzęcym, ale podstawowym źródłem jego pożywienia w warunkach naturalnych są żywe lub martwe ryby.

Spis treści

Wstęp 5

Atrakcyjność chowu suma afrykańskiego 10

Chów suma afrykańskiego w zamkniętych obiegach wody 11

Wymagania środowiskowe suma afrykańskiego 24

Hydrochemia zamkniętych obiegów wody 27

System prowadzenia chowu 30

Biotechnika rozrodu 33

Podchów wylęgu 43

Chów narybku 58

Chów kroczka 71

Chów ryby towarowej 76

Krzyżówki między gatunkowe 81

Choroby 87

Uwagi dotyczące odłowu i sprzedaży 91

Podsumowanie 93

Literatura 94