Technika i zasady w żywieniu świń

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Lech Nawrocki, Eugeniusz R.Grela
  • Wydawca, rok wydania: Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze, 2011
  • Liczba stron : 127
  • Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-929756-2-5
  • egz.
  • 22,90 zł

Kompendium wiedzy o rozwiązaniach technicznych i technologicznych oraz o racjonalnych sposobach żywienia świń.

"Książka ta stanowi vademecum o różnych rozwiązaniach technicznych i technologicznych oraz o racjonalnych sposobach żywienia wszystkich kategorii świń.Warto ją mieć i do niej zaglądać. Przyda się na każdej fermie tych zwierząt."
Spis treści

Anatomia i fizjologia układu pokarmowego świni

Rodzaje pasz i sposoby karmienia świń

Składniki pokarmowe w paszach dla świń

Potrzeby pokarmowe świń

Bilansowanie potrzeb pokarmowych świń

Techniczne wyposażenia paszarni

Zasady żywienia loszek i loch

Pasze i technologia żywienia loszek i loch

Mechanizacja i automatyzacja żywienia loszek i loch

Zasady żywienia prosiąt

Zasady żywienia tuczników

Zasady żywienia knurów

Mechanizacja i automatyzacja żywienia warchlaków i tuczników

Pojenie i poidła dla świń

Inne ważne wskazania w żywieniu świń

Skutki i nadzieje po wycofaniu antybiotyków paszowych

Zasady w ekologicznym żywieniu świń

Podsumowanie

Literatura