Uprawa czosnku

  • Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Jadwiga Borowiak
  • Wydawca, rok wydania: Polskie Wydawnictwo Rolnicze, 2020
  • Liczba stron : 102
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7940-002-7
  • egz.
  • 35,00 zł

Czosnek pospolity (czosnek zwyczajny) jest jedną z najstarszych roślin użytkowych i towarzyszy człowiekowi jako warzywo, przyprawa oraz roślina lecznicza od co najmniej pięciu tysięcy lat. Pierwotnymi centrami pochodzenia czosnku są góry Pamiru i Ałtaju oraz rejony Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniony został do Europy do obszarów nad Morzem Śródziemnym oraz do północnej Afryki, z czasem trafił na inne kontynenty. Już w starożytności uprawiali go Egipcjanie, Grecy, Rzymianie, Asyryjczycy, Hebrajczycy, Arabowie oraz Chińczycy. Do Europy czosnek dotarł wraz z rzymskimi podbojami, a jego uprawa przetrwała także po rozpadzie Imperium Rzymskiego. Grecy uprawiali czosnek w specjalnych ogrodach czosnkowych. Dziś czosnek rośnie niemal na całej kuli ziemskiej, z wyjątkiem Antarktydy i tropikalnych lasów deszczowych. Na ziemie polskie czosnek trafił w średniowieczu, przywieziony przez Tatarów, kupców oraz mnichów zakonu Cystersów. We wspomnianych centrach pochodzenia czosnku występuje wie­le dzikich jego form, które obecnie mało różnią się od uprawnego i są używane do bezpośredniego spo­życia. W Polsce rośnie kilkanaście dzikich gatunków nadających się do spożycia w stanie świeżym (niedź­wiedzi, zielonawy, wężowaty, siat­kowy, syberyjski, skalny, winnicowy i in.). Z form dzikich powstało wiele ekotypów, które stanowiły podstawę do wyprowadzenia odmian czosnku.

W książce zawarte są informacje dotyczące miedzy innymi: pochodzenia, biologii, wartości odżywczej i leczniczej, znaczenia gospodarczego, wyboru odmian, charakterystyki odmian, wymagań klimatycznych i glebowych, stanowiska w zmianowaniu, wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych, przygotowania i uprawy gleby, zabiegów pielęgnacyjnych, chorób i szkodników występujących na czosnku oraz jego zbioru, przechowywania oraz przygotowania do sprzedaży.

Spis treści

Pochodzenie i opis botaniczny 

Wartość odżywcza i lecznicza  

Znaczenie gospodarcze           

Wybór odmiany           

Charakterystyka odmian          

Wymagania klimatyczne i glebowe       

Stanowisko w zmianowaniu      

Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe  

Makroelementy

Mikroelementy 

Biostymulatory

Nawożenie organiczne

Nawożenie mineralne               

Przygotowanie i uprawa gleby  

Metody i terminy uprawy          

Uprawa z ząbków

Uprawa z cebulek powietrznych

Uprawa jesienna          

Uprawa wiosenna         

Uprawa przyspieszona

Zabiegi pielęgnacyjne              

Ściółkowanie gleby

Zwalczanie chwastów               

Nawożenie pogłówne   

Nawożenie dolistne

Spulchnianie gleby      

Usuwanie pędów kwiatostanowych

Nawadnianie

Choroby i szkodniki - zabiegi profilaktyczne ochrony    

Choroby

Choroby abiotyczne     

Choroby biotyczne      

Choroby wirusowe                   

Choroby grzybowe      

Choroby bakteryjne     

Szkodniki        

Zbiór, przechowywanie 

Wymagania jakościowe, przygotowanie do sprzedaży