Użytki zielone - mistrzowski plon i jakość

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: praca zbiorowa
  • Wydawca, rok wydania: Polskie Wydawnictwo Rolnicze, 2017
  • Liczba stron : 90
  • Oprawa i wymiary: miękka, 210 x 295 mm
  • ISBN: 978-83-61078-77-7
  • egz.
  • 50,00 zł

Zbiór porad jak użytkować łąki i pastwiska, aby uzyskiwać wysoki plon i paszę dobrej jakości, co przełoży się na większą produkcję mleka czy przyrosty mięsa.

„Użytki zielone - mistrzowski plon i jakość" to praktyczny poradnik dla wszystkich, którzy chcą doskonalić warsztat produkcji paszy z użytków zielonych. Nasi eksperci - naukowcy, ale także doradcy agrotechniczni i praktycy, zgodnie podkreślają, że sukces w ich uprawie zależy od dobrze dobranej mieszanki nasiennej oraz od ich pielęgnacji podczas użytkowania, nie tylko nawożenia, ale także odchwaszczania, podsiewu oraz odpowiedniej techniki zbioru. W naszym poradniku znajdą Państwo praktyczne informacje i najnowsze zalecenia, jak optymalizować poszczególne elementy agrotechniki, aby uzyskiwać wysokie plony i paszę bardzo dobrej jakości z użytków zielonych.

Z  roku na rok zaczynamy przywiązywać coraz większą wagę do pielęgnacji użytków zielonych. I  słusznie! Zadbane łąki i pastwiska to źródło cennej paszy objętościowej. Okazuje się, że bazując na odpowiednim ich areale, można uzyskiwać nawet 10 tyś. kg mleka rocznie bez stosowania kiszonki z kukurydzy! Jeszcze do niedawna wielu producentom mleka nie mieściło się w głowie, że trawy mogą konkurować z kukurydzą. Warunkiem jednak jest odpowiednio dobrana mieszanka, uwzględniająca nie tylko wysokoprodukcyjne gatunki traw, ale także ich odmiany. Aby w pełni wykorzystać potencjał łąk i pastwisk, potrzebna jest także wiedza, jakie gatunki i odmiany traw oraz roślin motylkowatych będą idealnie pasować do specyficznych warunków siedliskowych danego gospodarstwa. Pomocny w tym będzie nasz poradnik eksperta „Użytki zielone - mistrzowski plon i jakość". Znajdą w nim Państwo zbiór praktycznych wskazówek, jak racjonalnie użytkować łąki i pastwiska, aby uzyskiwać wysoki plon i paszę dobrej jakości, co w prostej linii przekładać się będzie na większą produkcję mleka czy przyrosty mięsa. Bardzo ważną rolę w tej kwestii odgrywa odpowiednio zbilansowane nawożenie, nie tylko podstawowymi składnikami pokarmowymi, ale także mikroelementami. Nieco innego podejścia wymagają także użytki z dominacją roślin motylkowatych.

Spis treści

GATUNKI I ODMIANY

Ranking traw pastewnych

Odmiana na zamówienie?

Mieszanka skrojona na miarę

Darmowy azot i tanie białko

Lucerna nie tylko solo

Trawy w międzyplonach

10 tys. kg mleka bez kiszonki z kukurydzy

Życica kontra kukurydza?

AGROTECHNIKA

Raz pastwisko, raz pole

Użytki zielone jak nowe

Azot, fosfor, potas – trzej muszkieterowie

Nawozy naturalne na wagę złota

Łąki i pastwiska też potrzebują wapna

Łąka wolna od chwastów

ZBIÓR

Pierwszy pokos decyduje o plonach

2 cm robią wielką różnicę!

Tanio zebrać dobrą zielonkę