Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb

  • Dodaj recenzję:
  • Wydawnictwo: Multico
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Binder Egon
  • Wydawca, rok wydania: Multico, 2006
  • Liczba stron : 120
  • Oprawa i wymiary: miękka, 130 x 190 mm
  • ISBN: 83-7073-441-3
  • egz.
  • 21,50 zł

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb to książka opisująca wszystko co należy wiedzieć, żeby samemu przyrządzić wędzony przysmak.

Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.
Wytwarzanie dymu: wędzenie zimne, ciepłe i gorące; środki wytwarzania dymu; jak działa dym.
Piece i komory wędzarnicze: małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb; wędzarnie do samodzielnego wykonania; szafy i komory wędzarnicze; jak unikać błędów w czasie wędzenia.
Wędzenie mięsa i kiełbas: ważne reguły peklowania; wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny; kiełbasa surowa, parzona i gotowana; jaki dym do jakiej kiełbasy; przepisy.
Wędzenie ryb: patroszenie, czyszczenie, solenie; metody wędzenia; gatunki ryb polecane do wędzenia; przechowywanie i zamrażanie; przepisy.

Tytuł

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb

Autor

Egon Binder

Wydawca

Multico

Rok wydania

2006

Liczba stron

120

Wymiary

130x190mm

Okładka

twarda

ISBN

83-7073-441-3